Eurovision-låtar i samlingen – Tisdag 25 maj 2021

Conny Froboess 1962

Västtysklands bidrag till Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne 1962 Zwei kleine italiener kom inte bättre än på en sjätte plats. Den blev däremot en av årets stora hits i Europa och sålde en miljon exemplar. Artist var Conny Froboess (född i oktober 1943) och alltså bara 18 år när hon tävlade i Luxemburg i mars 1962. Även b-sidan på min singel Hallo, hallo, hallo hade tävlat i den tyska deltävlingen.

I Sverige slog låten stort för Conny. Den blev som bäst 2;a på tidningen Show Business försäljningslista. Stikkan Anderson skrev en svensk text till låten och gav den titeln Tina & Maria. Ihop med sin kompanjon Bengt Bernhag skapade han också en duo med samma namn ( två unga tonårstjejer från Älvsjö) och låten blev en hit här hemma våren 1962. Femma som bäst på Show Business lista och tjejerna var dragplåster i folkparkerna den sommaren

Vinnare 1962 var Frankrike med låten Un premier amour framförd av Isabelle Aubret (född 1938). 1961 års vinnare hade också den varit en fransk affär egentligen. Nous les amoureux med sång av Jean Claude Pascal (1927-1992) skrevs av fransmännen Jacques Datin (musik) och Maurice Vidalin (text). Dock tävlande för Luxemburg. Två av låtarna på EPn är skriven av Serge Gainsbourg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *