Tom T. Hall 85 år (igår) – Onsdag 26 maj 2021

Thomas T. Hall föddes 25 maj 1936 i lilla Olive Hall, Kentucky. När han kom till Nashville 1964 var det först som låtskrivare han försörjde sig. Den första stora hiten var Harper Valley P.T.A för Jeannie C. Riley från 1968, men från 1969 har han gett ut egna album.

Debutalbumet från 1969

En helt underbar diskografi har han gett oss. De första åren t.om två album per år. Skivorna på Mercury med Jerry Kennedy som producent fram till 1977 är alla klassiker. Albumen på RCA åren 1978-1980 är inte heller dumma. Från 1983 åter på Mercury för sex album. Sammantaget har han en av de allra främsta skivkatalogerna inom countrymusiken för min del. Det är förstås de unika texterna men också hans röst jag faller för. Hans egna versioner slår alla covers. Enda undantaget kan vara Leo Kottkes makalöst sköna inspelning av Pamela Brown som kom på dennes album Ice Water 1974. Här kan också påpekas att Tom också alltid gjort så underbara melodier vilket framgår så tydligt när en gitarrmästare som Kottke spelar. Här ett klipp med Leo som faktiskt rör mig till tårar varje gång.

Sedan har vi förstås alla fina svenska översättnigna gjord av Alf Robertson. Han spelade in ett drygt 30-tal Tom T Hall-kompositioner med den äran. Han har bl.a gjort en svensk version av 100 Children.

Albumet 100 Children från 1970

Toms smeknamn är “The Storyteller” vilket han också kallade sitt kompband. Han listades av Rolling Stone en gång som en av USAs 100 bästa låtskrivare. Han valdes in i Country Music Hall of Fame 2008 och i Songwriters Hall of Fame 2019. Här är en åtta minuters berättelse om Tom T. Hall.

Tyvärr kom Tom T. aldrig till Sverige under någon av sina ganska få Europabesök. Han var i England bl.a 1983 som kan ses på klippet nedan. Därefter ytterliga några fina klipp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *