Kis Kristofferson 85 år + Joni Mitchells album Blue 50 år idag – Tisdag 22 juni 2021

Idag gratulerar vi countryns störste nu levande låtskrivare Kris Kristofferson till 85-årsdagen. Hans låtskatt och karriär är lång även om det var en sen start då han inte får ut sitt första album förrän i juli 1970, då 34-år fyllda. Detta gjorde förstås att han hade massor av låtar sparade under åren och det blev också en enormt hög kvalitet på alla hans tidiga album för Monument Records.

Debutalbumet

Det kom att dröja till 1992 innan jag fick se honom live. Då ihop med Johnny Cash, Willie Nelson och Waylon Jennings i gruppen Highwaymen uppe i Globen. Sedan såg jag honom på en magiskt spelning med band på lilla Continental Club i Austin 2004. Därefter har det varit enbart solokonserter.

För Göteborgs del dröjde det innan han kom hit, men sedan första gången på Konserthuset 2007 har det blivit flitiga besök. De övriga har varit Trädgårns utescen 2008 och 2010, Konserthuset 2013 och 2016 och senast Lisebergs Stora Scen 2017.

Liseberg 2017
Liaeberg 2017

Joni Mitchells fjärde album Blue kom ut 22 juni 1971. Det har stått sig som hennes främsta. Detta har uppmärksammat stort i musikpress och radio i dagarna. Nu ges skivan ovan ut som en digital EP där vi får fem outgivna demos, bl.a tidiga versioner av California och A Case Of You. Dessa kommer sedan med på Joni Mitchell Archives Vol 2; The Reprise Years (1968-1971) som ges ut 29 oktober. Här kan du lyssna på EPn https://JM.lnk.to/Blue50

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *