Ernst Rolf och Karl Gerhard på EP i samlingen – Onsdag 30 juni 2021

Ernst Rolf (1891-1932) var det tidiga 1900-talets revykung. Förutom revyer från 1924 var han flitig i skivstudior där han debuterade redan 1910 med tre låtar på bolaget Gramophone Concert Record. Detta var en föregångare till His Master’s Voice. Han gjorde på sin trots allt korta karriär mer än 850 skivinspelningar. De flesta av dessa kom på Odeon. Här i fyra nummer på en norskpressad EP utgiven 1957. Som jag har med två olika omslag. Med samma baksida dock. Låt fyra På Öckerö (Öckerövalsen) är med text av Fritz Gustaf Sundelöf från Åmål.

Karl Gerhard (1891-1964) var född samma år som Ernst Rolf, men hans karriär blev avsevärt längre. En gigant inom svenskt revy-och musikliv under många decennier. Han skivdebuterade 1922 även han liksom Rolf på Gramophone Concert Record. Senare mest på bolaget His Master´s Voice men även på etiketter som Cavalcade och Cupol. Samt även några skivor för Povel Ramels Knäppupp.

Förstasidan är den populära 13 år som i sitt original var amerikanska låten Memories Of You som bl.a varit en hit för såväl Benny Goodman som Four Coins 1955 nu med Gerhards fyndiga text. På andra sidan en tango där han lånat melodin från sin vän Alf Pröysens Tango för två som vi minns med Nora Brockstedt. Tredje nummer är Johansson till Hugo Alfvéns melodi Roslagsvår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *