Svenska EP i samlingen med Olle Adolphson och Fridolf Rhudin – Lördag 3 juli 2021

Olle Adolphson (1934-2004) var en av de allra bästa inom svensk vis-och populärmusik. Han albumdebuterade inte förrän 1963 och då med liveinspelade En stol på Tegnér. Innan dess hade han kommit ut med en rad singlar och EP sedan debuten med Okända djur 1956.

Denna min EP från 1962 innehåller fyra visor. Gustaf Lindströms visa och Råd till dej- och mej är klassiker och båda fanns med på Tegnéralbumet. De övriga två dock inte. Här skriver Olle själv om dessa fyra visor.

Fridolf Rhudin (1895-1935) föddes i Ransäter och kom att slå igenom i Stockholms film- revyvärld under 20-talet. Han hade huvudroller i många långfilmer och var ansedd som landets störste humorist.

Här har Odeon samlat ihop fyra av hans mer kända humorstycken på en norskpressad EP. Två från 1930 och två från 1931, Hans stora paradnummer Den ensamma hunden, författad av Kar de Mumma, spelades flitigt i radio under många decennier. På Boxningsmatchen är det Fridolf ihop med Thor Modéen och i När pigan skulle mantalsskrivas, även den signerad Kar de Mumma, är hans partner Dagmar Ebbesen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *