Fyllig dokumentär om John Belushi på SVT – Tisdag 13 juli 2021

Jag tittade ikväll klart på den fina dokumentären om komikern John Belushi. En gedigen film gjord 2020 som klockade in på 1 timma 44 minuter. Fyndigt gjord med många animerade partier i stil med de vi såg i Searching For Sugarman. Med Johns röst i diverse situationer. Det var rörande och förstås så tragiskt det hela. Finns på SVT Play.

Jag minns hur vi faktiskt även i Sverige kunde se Saturday Night Live i slutet av 70-talet och hur starkt intryckt det gjorde. Något jag såg fram emot varje helg på den tiden. Vill minnas att det var på Canal +. En kulturell revolution vad gäller TV sades det i filmen om SNL. Kan bara hålla med.

SVT presenterar dokumentären så här;

John Belushi (1949-1982) var under en period en av USA:s mest kända komiker. På toppen av sin karriär i slutet av 1970-talet var han en stjärna i Saturday Night Live och hans band Blues Brothers hade stora framgångar. I denna intima dokumentär skildrar den amerikanske filmskaparen R.J. Cutler skådespelaren, musikern och komikern John Belushi. Genom tidigare oupptäckta ljudfiler utforskar regissören den kända komikerns stormiga liv.”

Briefcase of Blues var första LPn med Blues Brothers. Den kom 1978 på Atlantic. Jag skaffade den när den gavs ut liksom förstås även soundtracket till långfilmen från 1980. Under några år 1978-80 förde John och Dan Aykroyd fram bluesmusiken till alla amerikaners medvetande. En nog så viktig insats för att hålla musikformen levande och aktuell.

Här fick några veteraner inom R&B framträda med egna låtar. Som Aretha Franklin, James Brown, Ray Charles och Cab Calloway.

Det var inget dåligt band de hade bakom sig John och Dan. Som synes bl. a halva Booker T. & The MG;s genom gitarristen Steve Cropper och basisten Donald “Duck ” Dunn. Samt inte minst gitarristen och sångaren Matt Murphy. Dessa var med när jag såg Blues Brothers Band i Göteborg på utescenen vid Trädgårns Yaki Da den 6 juni 1990 förstärkta med soulsångaren Eddie Floyd. Samma gäng fick jag höra en andra gång när de kom till Heden under All Star Festival 1991.

Det kom även en tredje LP med Blues Brothers under Belushi liv. Made In America kom 1980. Här finns Johns innerliga version av Randy Newmans Guilty som vi hörde mot slutet av dokumentären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *