Linda Ronstadt 75 år idag – Torsdag 15 juli 2021

Linda Ronstadt föddes 15 juli 1946 i Tuscon, Arizona. Redan i tonåren bildade hon en trio tillsammans med sin bror och syster. De kallade sig The New Union Ramblers och sjöng folkmusik, country, bluegrass och mexikanska sånger. När hon 1965 flyttade till Los Angeles bildade hon ihop med Bobby Kimmel och Kenny Edwards folkrocktrion The Stone Poneys. De gav ut tre album och fick en Top 20-hit med Different Drum sent 1967.

Lindas första soloalbum Hand Sown…Home Grown kom 1969. Ett av de första countryrockalbumen med en kvinnlig artist. På sitt tredje, det självbetitlade albumet från 1972 hade hon en grupp studiomusiker där flera senare skulle bilda gruppen Eagles. Med albumet Heart Like A Wheel från från sommaren 1974 fick hon ett dundergenombrott även i rockkretsar.

Listetta i USA liksom albumen Simple Dreams (1977) och Living in the USA (1978). Hon var nu en artist för de stora arenorna. First lady of rock och Queen of rock var epitet som gavs om henne.

Linda har sedan den tiden med som firad rockstjärna visat upp stor bredd på sina skivor. En rad samarbeten inom country med främst Emmylou Harris och Dolly Parton, mexikanska album, en serie med tre album fyllda av evergreens där självaste Nelson Riddle stod för arrangemangen, musikaler mm. I min samling finns kring 30 LP och CD med henne. Bl.a den här fina 4 CD-boxen utgiven 1999. Se bilder från bookleten längst ned i inlägget.

Ronstadt spelade sin sista konsert 2009 och gick därefter i pension. Detta då hennes röst hade försämrats markant och 2013 gick hon ut med att hon drabbats av Parkinsons sjukdom. Hennes memoarer Simple Dreams kom ut 2013.

Linda Ronstadt har vad jag kan reda ut bara varit i Europa för konserter vid en tidpunkt. Det var på Hasten Down The Wind-turnén i november 1976 när hon gav tre konserter i New Victoria Theatre i London, en i Birmingham, en i Glasgow, en i Amsterdam och en i Offenbach, Tyskland. Övriga turnéer utanför Nordamerika kom med en kortare turné i Australien och Japan 1979. Hon återvände till Japan för två spelningar 1981 och likaså 1984.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *