Buddy Guy 85 år och Paul Anka 80 år idag – Fredag 30 juli 2021

George “Buddy” Guy föddes 30 juli 1946 i Lettsworth, Louisiana. Som gitarrist, låtskrivare och sångare har han länge varit den mest framträdande artisten inom bluesmusiken. Han representerar det bästa av Chicagobluesen. Han flyttade till den staden på 50-talet och här har han också sedan länge en egen bluesklubb,.

Han har genom sin spelstil och sitt vilda scenuppträdande påverkat många artister inom blues och bluesrock. Bl.a Jimi Hendrix och Eric Clapton har nämnt Guy som en influens.

Det är precis ute en nygjord dokumentär om Buddys liv. The Blues Chase The Blues Away är namnet och den hade premiär i amerikanska PBS-kanalen nu den 27 juli.

Buddy Guy kom till Sverige första gången när han ingick i American Folk Blues Festivalen som spelade i Konserthuset i Stockholm 1965. I Göteborg kom han att spela inför storpublik när han och ständige parhästen Junior Wells (1934-1998) agerade förband till The Rolling Stones på Lisebergs stora scen i september 1970. De var även förband till dem på Råsunda Stadion.

Jag såg Buddy live f.f g i Konserthuset i Göteborg i juli 1978. Som del av ett bluespaket med även bl.a Junior Wells, Hubert Sumlin och Eddie Clearwater. Missade hans konsert ihop med Wells på Kåren 1979 men fick äntligen se en hel konsert med mannen på Trädgårn i juli 2010.

Han var i fin form och i vanlig publikfriande stil gick han ett varv spelande bland oss i publiken. Lite kort show på 1 timma 15 minuter men högst minnesvärt. Träffade honom kort innan på hotellet och fick några album signerade men glömde av att fotografera tyvärr.

Buddy turnerar ännu och har flera spelningar i USA nu under hösten. Han blev invald i Rock and Roll Hall of Fame av Eric Clapton och B.B. King 2005 och erhöll en Kennedy Center Honor 2012 och en Grammy Lifetime Achievement Award 2015.

Paul 1995

Paul Anka föddes 30 juli 1941 i Ottawa i Kanada. Verksam i USA från tonåren, men fick först 1990 amerikanskt medborgarskap. Anka är en av de mest framgångsrika låtskrivarna i musikhistorien. Skivförsäljningen av hans egna inspelningar är också av storformat. I min senaste Billboard Top Pop Singles som gäller fram till 2018 har han plats 33 genom tiderna. Nedbrutet till bara 50-talet är han nummer 10, till 60-talet nummer är han på plats 40.

Paul Anka var en av de första nordamerikanska pop-och rockartisterna som kom till Sverige på turné. Han hade precis fyllt 18 år när han framträdde på Gröna Lund 21 augusti 1959 och gjorde därefter bl.a två kvällar i Lisebergs Cabarethall 26-27/8. Han kom sedan att uppträda i Lisebergs konserthall som jag vet åtminstone åren 1964, 1966 och 1969. Sedan dess inga Göteborgsbesök. Senaste Sverigebesöket kan ha varit när han spelade på Hamburger Börs i Stockholm 1988.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *