Billy Bremner 75 år idag + Trummisen Charles Connor avliden – Onsdag 4 augusti 2021

Billy Bremner hörde jag första gången med Rockpile när de kom till Göteborg 1979. Året efter fick jag se och höra dem på en klubb i Varberg. Bland mina mest minnesvärda rockkonserter någonsin där Billys gitarrspel satt perfekt ihop med Nick Lowe, Dave Edmunds och Terry Williams.

Billy kom sedan att en period vara medlem i The Pretenders ( t. ex står han för den fina gitarrslingan i Back on the Chain Gang) och hörs även på skivor med Paul McCartney, Little Richard, Kirsty MacColl, Johnny Cash och Elvis Costello.

Billy Bremner och Micke Finell 2017 Pusterrvik

Efter Rockpiles upplösning i början av 80-talet flyttade Billy till USA där han i först Los Angeles under nio år och senare även några år i Nashville var studiomusiker. Han kom dock att flytta till Sverige när han först blev producent och senare också spelade live och på skiva med the Refreshments åren 1995-2000. Idag är den i Aberdeen, Skottland födde Bremner svensk medborgare, bor i Skutskär och fortsätter sina samarbeten med Micke Finells bolag Rock Around the Clock. Bl.a spelar han i gruppen Billy Bremner´s Rockfiles.

Charles Connor som spelade trummor med bl.a Little Richard och James Brown avled den 31 juli i en ålder av 86 år. Connor växte upp i New Orleans och kom i unga år i kontakt med jazz och blues. 1950 kom han han med i Professor Longhairs band för att 1953 bli medlem i Little Richards kompband The Upsetters.

Som tjugoåring följde han 1955 med Little Richard på turné i USA. På skiva hörs han på bl.a Lucille, Ooh! My Soul, She’s Got It, Keep-A-Knockin´ samt spelade i bandet i långfilmerna The Girl Can’t Help It, Don’t Knock the Rock och Mister Rock & Roll. När han inte spelade med Richard hann Charles även på livekonserter kompa Lloyd Price, Sam Cooke, James Brown, Jackie Wilson, Big Joe Turner, Don Covay och the Coasters.

Charles Connors karriär blev därefter inte så omfattande, men bl.a spelade han under 70-talet i Los Angeles-området i gruppen West Coast Upsetters. 1990 återförenades han dock med Little Richard under en Europaturné. Det var första gången på 33 år de spelade ihop.

Jag såg honom faktiskt på scen då när de kom till Heden i Göteborg under All Star-festivalen 4 juli. De hade den 30 juni spelat i Baltiska Hallen i Malmö och härifrån finns ett liveklipp från en upptagning SVT gjorde. Richard presenterar Charles i början av klippet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *