Nanci Griffith avliden idag – Fredag 13 augusti 2021

Vi nås av ett sorgligt besked idag. Folk-och countrysångerskan och låtskrivaren Nanci Griffith är död. Hon hade fått en bröstcancerdiagnos redan 1996.

Hon var född 5 juli 1953 i Seguin, Texas men växte upp i Austin. Hon var ofta med i populära TV-programmet Austin City Limits. Det var dock Nashville hon kom att ha som bas under sin karriär.

Nanci albumdebuterade 1978 med There´s A Light Beyond These Woods och blev snart en kultfavorit i countrykretsar med sin folkmusikbaserade stil med poetiska texter. Andra albumet dröjde till 1982 och hette Poet In My Window. Därefter följde en rad fina album som också gjorde henne populär i Europa. Hon har t.ex hela åtta album som gick in på Englands albumlista åren 1988-2001. Bland hennes många fina egna kompositioner finns Love At The Five And Dime, Once In A Very Blue Moon och Outbound Plane.

Hon tilldelades 1994 en Grammy i kategorin Best Contemporary Folk Album för albumet Other Voices, Other Rooms. Där finns hennes berömda version av John Prines Speed Of The Sound Loneliness och en fin tolkning av Julie Golds låt From A Distance. Hon var den första att spela in den låten som sedan även Bette Midler fick en hit med 1990. Här ett liveklipp av Prines låt inspelat 2002.

Jag fick se och höra Nanci live i Globens Annexet i Stockholm 19 januari 2002. Hon var då en av artisterna i den s. k Landmine-turnén. Där satt de på rad och varvade sånger; Emmylou Harris, John Prine, Elvis Costello, Steve Earle och Nanci. Hon var den ende som hade en medmusiker. Ingen mindre än James Hooker, keyboardist känd från Amazing Rhythm Aces. James var också medlem i det kompband Nanci Griffith länge hade och som hette The Blue Moon Orchestra. Döpt efter hennes album Once In A Very Blue Moon från 1984.

Nanci kom att spela i Sverige ytterligare en gång då hon kom till Berns i Stockholm 5 juli 2007.

Här en upptagning av en tidigare Landmine-concert från Stanford University 1999. Efter ca 22 minuter kommer Nanci in och gör låten Trouble In Our Fields.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *