David Crosby + Connie Smith 80 år idag – Lördag 14 augusti 2021

David Crosby gratulerar vi idag på hans 80-årsdag. En legend förstås inom rockhistorien. Hans meritlista är så välkänd att jag inte repeterar den här. Invald i Rock ´n roll Hall of Fame två gånger om. Med The Byrds och med Crosby, Stills ,Nash & Young. En lång karriär, men redan när jag läste hans första självbiografi 1988 blev jag ju undrande över hur han överlevt allt.

Men David har strävat på med sitt liv och de senaste sju åren har han varit produktivare än någonsin. Sedan comebackalbumet Croz från 2014 har han kommit med ytterligare några fina skivor, så sent som i maj i år kom kritikerrosade albumet For Free och fram till pandemin var han även flitigt turnerande.

Jag fick uppleva David Crosby ihop med Graham Nash både i Stockholm och Göteborg i februari 2005 och nu senast för ganska precis tre år sedan den 5 september 2018 med sin egna grupp han kallade David Crosby & Friends. Med sonen James Raymond som kapellmästare och keyboardist och med bl.a Mai Leisz på bas och Jeff Pevar på gitarr. David numera bara sångare, men vilken röst han har ännu upp i åren.

David & Friends Konserthuset, Göteborg 2018

Redan 2007 kom ännu en självbiografi Since Then där vi får läsa om hur han egentligen lyckades klara sig genom alla sina problem.

Jag har också sett fina dokumentären David Crosby : Remember My Name Från 2019. Vi får massor av klipp från hans musik, han reser runt i bil till landmärken för honom i Los Angeles och intervjuerna gjorda av Cameron Crowe är ofta tämligen inträngande. David är den förste att erkänna att han har behandlat många illa och han ångrar sina många år med missbruk.

Countrysångerskan Connie Smith fyller också 80 år idag. Född som Constance June Meador 14 augusti 1941 i Elkhart, Indiana men uppväxt i Hinton, West Virgina och Warner, Ohio. Hon var ett av hela fjorton barn i syskonskaran.

Connie kom till Nashville 1964 och fick sitt genombrott samma år med Bill Anderson-komponerade Once A Day. Därefter fortsatte hennes karriär starkt och hon var under flera decennier en av de allra populäraste sångerskorna inom countryn. Åren 1964-1979 har hon noterats för 47 hitsinglar på countrylistan. De första 27 på RCA-etiketten där hon fanns kvar till 1973. Tjugo av dem finns på min samlings-cd utgiven 1996. Bland toppspår finns Just One Time, The Hurtin´s All Over och Cincinatti, Ohio.

Connie är sedan 1997 gift med den 17 år yngre countryartisten Marty Stuart. Hennes fjärde äktenskap och hon hade innan dess fått sex barn.

Sverige-besöken har varit vid endast två tillfällen. Först som en artist i ett RCA-paket 1969 där hon framträdde i Göteborg, Lund och Stockholm och sedan 1990 då hon i samband med en Englandssturné kom till Herrljunga och Leksand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *