Barry Gibb 75 år idag – 1 september 2021

Barry Gibb föddes 1 september 1946 i staden Douglas på Isle Of Man men växte upp i Manchester. Han hade en äldre syster samt tvillingbröderna Maurice och Robin Gibb födda 1949 och yngste brodern Andy Gibb född 1958.

Redan 1955 bildade Barry sitt första band och framme vid 1960 efter att hela Gibb-familjen flyttat till Redcliffe, Queensland i Australien startade han i Brisbane med de tre år yngre bröderna Bee Gees. De blev ett stort namn i Australien och än större när de flyttade tillbaka till England i januari 1967. Från 1975 var deras bas i Miami Beach där Barry fortfarande bor.

Framgångarna för Bee Gees blev enorma. De valdes 1994 in i Songwriters Hall of Fame och 1997 i Rock and Roll Hall of Fame. Barry har som låtskrivare skrivit eller varit medkompositör till sexton listettor på Billboards singellista.

Maurice Gibb avled 2003 och Robin Gibb 2012. Yngste brodern Andy Gibb blev också mycket framgångsrik sångare men avled redan 1988 vid 30 års ålder. Här en liten intervju med Barry i amerikanska CBS från 2016.

Barry Gibb kom i januari i år ut med sitt tredje soloalbum; Greenfields: The Gibb Brothers Songbook, Vol. 1. Albumet spelades in i Nashville med Dave Cobb som producent och innehåller nya versioner av låtar skrivna av Bee Gees. Nu i duetter i countrystil med bl.a Dolly Parton, Keith Urban, Jason Isbell, Gillian Welch, Alison Krauss, Olivia Newton-John och Sheryl Crow.

Albumet fick mycket positiv respons och nådde förstaplats på försäljningslistan i såväl Storbritannien som Australien och en 15:e plats på Billboards albumlista.

Sir Barry Gibb kan vi nu kalla honom numera då han på nyårsafton 2017 adlades.

Det finns också nu ute en ny dokumentär om bröderna The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart. Gjord 2020 och det är den första dokumentären om Bee Gees som gjorts med tillstånd av Barry Gibb och Robin och Maurice Gibbs familjer.

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *