Mats Paulson avliden idag – Söndag 19 september 2021

Visartisten och konstnären Mats Paulson död idag. Han föddes i Linköping 28 januari 1938 där han växte upp i en frikyrklig miljö. Det blev dock Stockholm och de blomstrande viskretsarna från tidigt 60-talet för honom. Han gav ut en vissamling Tango i Hagalund som han också skivdebuterade med på Sonet 1964.

Det stora genombrottet kom med det uppföljande albumet En stad, en morgon 1966. Det innehöll hans mest kända verk Visa vid vindens ängar.

Han har därefter gjort en rad fina album, bl.a ett med Joe Hills sånger (1968), ett med J. A. Hultmans solskensånger (1976) och ett med Evert Taube-visor (1979). Men han skrev annars det mesta själv. Hundratals alster blev det och några av titlarna ses på samlingsskivan nedan. Där kan framhållas visklassikern Barfotavisan och även Visa i citruslunden, vilken Lena Andersson fick en stor Svensktopphit med 1972.

Mats fick 1976 Fred Winter-stipendiet och 1991 tidningen Vis Evert Taubestipendium och samma år var han Årets Bellman på Gröna Lund. År 1993 fick han SKAPs Evert Taubestipendium och 2010 Nils Ferlin-Sällskapets trubadurpris.

Han kom också tidigt in på måleri och hade sin första separatutställning 1976 och gjorde även flera av sina skivomslag som detta nedan.

Jag träffade aldrig Mats Paulson men gjorde en lång telefonintervju med honom 1992 i samband med att jag skrev om honom i Myggans Nöjeslexikon.

En mycket sympatisk person att tala med. Jag gladdes med honom när han fick förnyad aktualitet via Håkan Hellströms version av Visa vid vindens ängar 2002. Den sommaren fick han dessutom komma upp på scen med Håkan på Liseberg. Liksom att han 2005 var med honom i Allsång på Skansen. Senast fick han stor uppmärksamhet när han 2015 medverkade i Tv 4-programmet Lyckliga gatan ihop med Linda Pira.

Ett helt nytt klipp dök upp på You Tube med Mats ihop med Alexander Rybak och Hawaiian Novelty Orchestra i Mats komposition Tango Morena.

I maj 2021 lades en tidigare film upp i detta samarbete med den norska konstellationen. Mats komposition Min Fågel.

Här ett klipp med Mats och Alexander Rybak från norsk tv 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *