Countrysångaren Stonewall Jackson död – Lördag 4 december 2021

Stonewall Jackson avliden i Nashville den 4 december. Han föddes 6 november 1932 i Tabor City, North Carolina, men växte upp på en farm i Georgia. Han var sångare, gitarrist, pianist och även låtskrivare. Han fick sitt förnamn efter den berömde generalen Thomas “Stonewall” Jackson (1824-1863).

Stonewall kom till Nashville 1956 och började spela i sin mentor Ernest Tubbs band. Redan innan han fått skivkontrakt med Columbia Records 1958 blev han medlem i Grand Ole Opry. Den första framgången på countrylistan kom sent 1958 med låten Life To Go. Tvåa som bäst på countrylistan. Uppföljaren Waterloo blev under 1959 listetta på countrylistan och blev en miljonsäljare som även nådde 4;e plats på Hot 100. Den slog även i England med en 24;e plats som bäst.

Under 60-talet var han som flitigast med hits som Don’t Be Angry, B.J. the D.J,, Why I’m Walkin’ , A Wound Time Can’t Erase och I Washed My Hands in Muddy Water. Sammanlagt fick han in 44 singlar på Billboards countrylista där den sista kom 1973.

En LP jag köpte någon gång tidigt 70-tal

Men han var aktiv på Opry och med turne´´er långt upp i åren. Jag fick se honom vid två tillfällen. Först på countryfestivalen i Scandinavium 1980 och sedan 1991 under mitt enda Nashville-besök där han sjöng två låtar på Grand Ole Opry-scenen. Han kom sedan ytterligare en gång till Sverige på countryfestivalen i Furuviksparken i Gävle 2003.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *