Peter Bogdanovich död – Torsdag 6 januari 2022

Filmregissören och författaren, m.m Peter Bogdanovich avled torsdag 6 januari i Los Angeles. Han var född 30 juli 1939 på Manhattan, New York Föräldrarna var flyktingar som flydde nazisterna strax före andra världskriget. Han började skådespela redan som tonåring och fortsatte inom teatern som regissör en period, blev sedan bl. a filmjournalist för Esquire innan han 1965 flyttade till Los Angeles och där anlitades av Roger Corman att arbeta med dennes film The Wild Angels 1966.

Peter fick göra första egna långfilm Targets 1968. En kritikersuccé men det var med uppföljaren The Last Picture Show 1971 han fick sitt genombrott. En film som med sitt svartvita foto och sin stämning blev en sensation vid tiden. Jag minns att jag såg den när den kom, var väldigt tagen av den och skaffade också det utmärkta soundtracket.

Den filmen fick hela åtta Academy Award-nomineringar inklusive Best Picture (förlorade mot French Connection) och Bogdanovich nominerades i kategorierna Best Director och Best Adapted Screenplay. Den vann till slut två Oscars för biroller till Cloris Leachman och Ben Johnson. Jeff Bridges, Timothy Bottoms och Cybill Shepherd fick med den filmen sina stora genomrott.

Han följde upp med komedin What’s Up, Doc? (1972) med Barbra Streisand och Ryan O´´ Neal samt än en gång en svartvit film, den fina Paper Moon (1973). Efter dessa framgångsrika filmer kom Daisy Miller (1974), At Long Last Love (1975) och Nickelodeon (1976) och han stjärna dalade. Efter tre års paus återkom han med filmerna Saint Jack (1979) och They All Laughed (1981). Senare filmer är Mask (1985), Illegally Yours (1988), Texasville (1990), Noises Off (1992), The Thing Called Love (1993), The Cat’s Meow (2001) och den allra sista blev She’s Funny That Way (2014).

Bogdanovich har även synts som skådespelare av och till, bl.a med en uppmärksammad roll i The Sopranos (där han även regisserade ett avsnitt i säsong fem) och han spelade också med i och bearbetade Orson Welles sista film The Other Side of the Wind vilken blev klargjord först 2018. Se trailer via denna länk.

https://www.imdb.com/video/vi1611315993?playlistId=tt0069049&ref_=tt_ov_vi

Det var också Peter som regisserade den fyra timmar långa dokumentärfilmen om Tom Petty & the Heartbreakers; Runnin´ ´Down A Dream från 2007 för vilken han erhöll en Gammy Award som Bästa musikfilm.

Han har varit flitig som filmhistoriker, bl.a i en rad böcker om filmmakare, mest uppmärksammade de långa intervjuböckerna med Alfred Hitchcock Orson Welles och Howard Hawks. Han har också gjort dokumentärfilmerna Directed by John Ford (1971) och The Great Buster: A Celebration (2018, om Buster Keaton)

I podden The Plot Thickens kan man höra väldigt mycket och detaljerat om Bogdanovichs karriär. Gå in via denna länk, theplotthickens.tcm.com och klicka till Season One. Det finns också en filmade delar av podden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *