Meat Loaf död – Torsdag 20 januari 2022

Meat Loaf avliden den 20 januari i sviter av Covid-19 i en ålder av 74 år. Han var född som Marvin Lee Aday (men kallades Michael i förnamn) den 27 september 1947 i Dallas. Han ligger bakom ett av rockens mest sålda skivalbum Bat Out Of Hell från 1977. Den Lpn producerad av Todd Rundgren var en sensation och jag älskade den från start.

LP signerad vid min intervju med honom på Park Hotel, Göteborg 1993,

Albumet sålde 14 miljoner enbart i USA och lär ha sålt över 30 miljoner exemplar världen över till dags dato. Singlarna ur den var Two Out Of Three Ain’t Bad och Paradise By The Dashboard Light. På den senare en duett med Ellen Foley. I liveklippet nedan från Rockpalats i Tyskland 1978 är det dock Karla DeVito som sjunger med honom.

Michael flyttade till Los Angeles i början av 60-talet och bildade ett rockband kallat Meat Loaf Soul 1967 samt medverkade bl.a i en uppsättning av Hair. 1971 kom första skivkontraktet och då med Motowns underbolag Rare Earth Ihop med sångerskan Stoney Murphy i duon Stoney & Meatloaf.

Meat Loaf började nu göra sig ett namn som skådespelare. Han flyttade till New York och medverkade i diverse musikaler, mest känt rollen som Eddie i The Rocky Horror Picture Show där han även är med i långfilmen som 1975. Här började samarbetet ihop med låtskrivaren och sångaren Jim Steinman. Jag skrev om Jim Steinman i min blogg när denne avled i april 2021. Skriv in dennes namn i sökrutan i min blogg .

Efter Bat Out Of Hell utgivet i november 1977 blev han förstås ett stort namn. Han turnerade på skivan 1978 och kom till England, Tyskland och Frankrike men inte Skandinavien. Uppföljaren Dead Ringer kom att dröja till hösten 1981. Där singeln Dead Ringer For Love var en duett med Cher.

På den turnerade han åter i Europa och då fick jag äntligen se hans show när han kom till Scandinavium 5 april 1982. En bombastisk och tung rockshow där jag bl.a minns att han klättrade upp på en högtalare.

Han hade en huvudroll i filmen Roadie 1980, men därefter gick karriären i stå. Meat försattes i konkurs efter tre mindre lyckade album. Han bildade 1984 kompgruppen Neverland Express som bl.a kom till Gröna Lund 1985 och till Konserthuset i Stockholm 1987. Det senare året fyllde han även Wembley i London och i maj 1989 kom han åter till Scandinavium.

Efter att 1991 återförenats med Jim Steinman kom albumet Bat Out of Hell II: Back Into Hell i oktober 1993. En storsäljare som innehöll singeln I´d Do anything For You (But I Won´t Do That) framförd tillsammans med Lorraine Crosby och den blev hans största hitlåt under karriären. Han vann här en Grammy i kategorin Best Solo Vocal Performance.

När han kom på en promotionsturné 1993 för denna skiva fick jag göra en intervju med honom uppe på Park Hotel i Göteborg. Denna måste jag nu leta upp. Minns hans lite bullriga stil men också det goda humöret.

Därefter följde fina albumet Welcome To The Neighborhood i december 1995 och där fick han en stor framgång. Singeln I´d Lie For You (And That´s The Truth) var en duett med Patti Russo och den nådde som bäst 13;e plats på Hot 100. Albumet Couldn´t Have Said It Better från 2003 sålde särskilt bra i England och i oktober 2006 var det dags för album tre i Bat Out Of Hell-serien, The Monster Is Loose.

Här hade Jim Steinman en betydligt mindre framträdande roll. Den här gången hade denne endast skrivit hälften av låtarna och hade inte någon producentroll.

Meat Loaf kom tillbaka till Sverige för livekonserter ännu några gånger, bl.a till Sweden Rock 2007 och sista gången var i Linköpings Cloetta Center i augusti 2008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *