Pianisten Hargus “Pig” Robbins död – Söndag 30 januari 2022

Hargus Melvin “Pig” Robbins, pianist/keyboardist och en av countrymusikens allra främsta instrumentalister avliden idag den 30 januari och blev 84 år gammal. Han föddes 18 januari 1938 i Spring City, Tennessee. Han förlorade synen helt vid tre års ålder men tog sig trots handikappet vidare till att bli en av Nashvilles mest anlitade studiomusiker. En av de musiker som ingick i Nashvilles A-team under många decennier.

LP från 1978 på Elektra Records

Robbins första skivsession kom 1957 och den första större hiten var med George Jones på dennes listetta White Lightning ´1959. Han spelar på Patsy Clines I Fall To Pieces från 1961 o,s,v. Bland otaliga andra han spelat bara i min egen skivsamling finns Roger Miller, Dolly Parton, Johnny Cash, John Denver, Bobby Bare, Connie Smith, Loretta Lynn, Kenny Rogers, Skeeter Davis, Tom T. Hall, Willie Nelson, Charlie Rich, Hank Williams Jr., Alan Jackson, Marty Robbins, Johnny Rodriguez, Dave Dudley, Merle Haggard, Conway Twitty, Lacy J. Dalton, Gary Stewart, Roy Clark, Crystal Gayle, Tompall Glaser, David Allan Coe, Vernon Oxford, Moe Bandy, Tanya Tucker, George Hamilton IV och Charlie McCoy.

Fram till senare tiders Miranda Lambert, Vince Gill, Shania Twain, Mandy Barnett, Marty Stuart, Ween och Sturgill Simpson, Utöver countryvärlden medverkar han också på skivor med bl.a Bob Dylan (Blonde On Blonde), Neil Young (Old Ways mf.l), J.J. Cale (Okie), Jerry Lee Lewis, Gordon Lightfoot, John Hartford, Leon Russell, K.D Lang, Joan Baez, Paul Anka, Sir Douglas Quintet, Ray Charles, Mark Knopfler, Bill Haley and His Comets, Loudon Wainwright III, Levon Helm, Don McLean och John Stewart.

Han valdes in i Country Music Hall Of Fame 2012. Mellan 1963-1979 spelade Robbins också in åtta egna studioalbum. Bland svenska artister som han spelat in skivor med finns Alf Robertson, Inger Nordström, Red Jenkins och Ingamay Hörnberg.

Jag fick uppleva Robbins live en gång. På countrygalan i Scandinavium 1978 spelade han ihop med Lloyd Green och Charlie McCoy.

Här ligger en kort intervju med Harold gjord 2008.

https://www.namm.org/library/oral-history/hargus-pig-robbins

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *