Michael McDonald 70 år idag – Lördag 12 februari 2022

Den amerikanske sångaren/keyboardisten/låtskrivaren /producenten Michael McDonald föddes 12 februari 1952 i Ferguson, Missouri, en förstad till St.Louis. Han flyttade till Los Angeles 1970 och hans röst hörde nog de flesta av oss första gången med Steely Dan. Han blev medlem i deras turnéband 1974 och sjöng bakgrundssång på Katy Lied (1975) och är även med på en låt vardera på alla tre klassikerna The Royal Scam (1976), Aja (1977) och Gaucho (1980). Han var dock rätt anonym med i Steely Dan, men blev desto mer känd i The Doobie Brothers åren 1975-82. Han sjöng och var med och skrev hitlåtar som Minute By Minute, What A Fool Believes, It Keeps You Runnin´ och Takin ´It To The Streets.

Album från 1978 med Michael i mitten i bild

Michael kom att återvända till Doobies 1987 och är nu med i den upplaga som startades upp igen 2019. Men han har också en stark solokarriär som startade redan i början av 70-talet med en rad singlar, men den stora solosatsningen kom med hans första album If That´s What It Takes 1982.

McDonalds solokarriär är nu uppe i nio studioalbum plus att han gästat många andra på deras skivor. Han hörs i duetter med bland många Patti LaBelle (listetta på Hot 100 med On My Own 1986), Bonnie Raitt, Carly Simon, James Ingram (Top 20 hit med Yah Mo B There 1983), Toto och Aretha Franklin.

En stor singelhit för Michael 1980

Han har turnerat en del i Europa, men inte särskilt ofta i Sverige. Själv såg jag honom med band på Trädgårn i Göteborg i oktober 2001 och han var förutom grym sångare väldigt driven keyboardist.

Han har vunnit fem Grammys och valdes in i Rock And roll Hall Of Fame 2020 som medlem i the Doobie Brothers, Här är en samlings-CD som listar några av Michaels mest kända sånginsatser på skiva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *