Don Craine från Downliners Sect avliden i veckan – Lördag 26 februari 2022

Den brittiske gitarristen och sångaren Don Craine från gruppen Downliners Sect föddes 29 mars 1945 och avled nu 76 år gammal den 24 februari. Hans riktiga namn var Michael John O’Donnell.

Downliners Sect startades i en första upplaga 1961 i London.. Först under namnet The Dowliners, men återbildades i ny sättning 1963 och nu bytte gruppen namn och Michael tog artistnamnet Don Craine. De spelade till att börja med R&B men blandade också in beat – och countrymusik. De fick skivkontrakt med Columbia. Debutalbumet The Sect kom 1964 följt av The Country Sect 1965. Don Craine längst t .h på den översta albumbilden med sin karakteristiska deerstalker-hatt.

Gruppen lyckades aldrig få in varken någon LP eller singel på Englandslistan. Däremot slog de i Sverige med två singlar 1965. Både Little Egypt och I Got Mine kom tvåa på Tio i Topp och gruppen turnerade i Sverige en hel del. Nedan en samlings-Cd jag haft i min ägo sedan den kom ut 1994.

Deras EP-skiva The Sect Sings Sick Songs från 1965 är en kultklassiker idag.

Don Craine har återbildat gruppen flera gånger sedan mitten av 70-talet. Han är också känd som skribent i först engelska tidningen The Beat Goes On och sedan över 30 år i den amerikanska Ugly Things. Den tidningens grundare Mike Stax har även skrivit en hel bok om Downliners Sect.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *