Alf Hambe död – Fredag 6 maj 2022

Den halländske vispoeten Alf Hambe har avlidit. Han var född den 24 januari 1931 i Rävlinge och blev 91 år gammal,

Alf Hambe tog studenten i Halmstad 1951 och därefter en folkskollärarexamen i Helsingborg 1954. Han debuterade som visförfattare och kompositör 1962 med samlingen Astronaut till häst och kom att med åren skriva uppemot 500 visor. Som upphovsman på skiva kom den första när Alice Babs gav ut Månbubblor 1962. Alice spelade sedan även in Visa I Molom 1964.

Själv kom Hambe att ge ut ett tjugotal dikt- och vissamlingar och ett trettiotal album. Här är det första albumet utgivet på SweDisc 1965 vilket jag fick signerat efter hans spelning vid Gräfsnäsgården i Slottsskogen 2010.

Hambes visvärld är i många stycken förlagd till Molom, en plats i gränslandet mellan fantasin och verkligheten.

Molom lånar sin geografi från området runt Steninge, där Hambe bodde sedan mitten av 1960-talet. Bland kända visor finns Visa i Molom, Orgeln på vinden, Kajsas Udde, Gröne Greven, Glöm-ström och Vals i Glendaloch.

Ett av Alfs bästa album. Utgivet 1966

Till Hambes 75-årsdag utgavs boken Ordmålaren vid Västerhavet, där hans vänner tecknar ett porträtt av honom. Så sent som 2018–2019 kom det ut tre böcker: ”I långa lopp och längslar”, ”Mykoniden & en Odyssée” samt ”Stjärnorna blommar om natten”, som består av tidigare opublicerade texter.

Samlings CD på SweDisc utgivet 1993

Under sin karriär tilldelades Alf Hambe bland annat Evert Taube-stipendiet två gånger, Dan Andersson-priset samt den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

Här är Alf sista album I vidundrans land. Utgivet 2011 på etiketten Alwa Musik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *