Billy Swan 80 år idag – Torsdag 12 maj 2022

Billy Swan föddes den 12 maj 1942 i Cape Girardeau, Missouri. Han lärde sig tidigt spela gitarr, piano och trummor och var mest inne på countrymusik men blev också inspirerad av rockmusik. Låtskrivare blev han också och redan som 16-åring skrev han låten Lover Please som i versionen med Clyde McPhatter blev en Top 10 hit i USA 1962. En låt som blivit en klassiker och sedan har spelats in av otaliga artister.

Billy flyttade till Memphis i januari 1963 med ett kontrakt att skriva låtar till Bill Blacks Combo. Från mitten av 60-talet kom han dock till Nashville och försörjde sig där som låtskrivare och studiomusiker. Han fick också eget skivkontrakt med Monument Records 1966. Där om några singlar som inte slog och han spelade in för mindre bolag. Men han återkom till Monument och kom nu att producera Tony Joe Whites tre första album.

Tony Joe Whites debutalbum från 1969

Billy kom nu 1970 också att ingå som basist i Kris Kristoffersons band och spelade även live med Kinky Friedman och Billy Joe Shaver. Med ett nytt kontrakt som artist för Monument 1973 kom också stora framgångar. Egenkomponerade låten I Can Help var listetta i USA hösten 1974 och blev en världshit.

Hans fyra Monument-album 1974-1977 blev alla storsäljare. Till Sverige kom han 1978 för spelningar på Gröna Lund och i Olympen,Lund. Sedan dröjde det till år 2000 då han gjorde en rad konserter på många orter i landet. Jag såg honom då göra en rivig show på Jazzhuset i Göteborg i mars det året och hade äran att få intervjua honom i P4 Radio Göteborg den gången, Trevligt värre och hans signering på albumet nedan är festlig. Hela badkaret fyllde han.

Billy Swan har varit aktiv hela tiden och med jämna mellanrum kommit med nya skivor. Fina hyllningsalbum till Elvis Presley och Buddy Holly samt en del med eget material. Många svenskar har också träffat Billy på plats i Nashville när de mött honom som lokal värd på musikresor genom åren. Han har även haft gruppen Black Tie ihop med Randy Meisner sedan 1986 och de spelade ihop fram till år 2020.

CDn Like Elvis Used To Do från 1999 på etikett Castle Select

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *