Thorstein Bergman död – Torsdag 26 maj 2022

Visdiktaren och sångaren Thorstein Bergman rapporteras avliden. Han föddes 23 augusti 1942 i Härnösand, tog realen i Örebro och blev senare anställd på SJ i bl.a Västerås och Falun. Han fick sitt publika genombrott när han i mars 1965 medverkade i Hylands hörna. Här ses han den gången göra Waltzing Matilda och Helgdagskväll i timmerkojan.

Han fick skivkontrakt med EMI 1965 och första singeln producerad av Ivan Nordström blev en framgång då bägge låtarna kom i på Svensktoppen. De låg med i två veckor för A-sidan Vår värld… (5;a som högst) och hela nio veckor för b-sidan Soldat (4;a som högst).

Albumdebuten kom med countryskivan Have You Ever Been Lonely 1966 där han samarbetade med förre Violents-gitarristen Hasse Rosén.

Därefter blev det visor och han fick till en rad utmärkta album. Med egna visor som t.ex klassikern Om du nånsin kommer fram till Samarkand och som uttolkare av andra diktare; främst Dan Andersson och Nils Ferlin men även Helmer Grundström och Emil Hagström. Viktig för honom här var arrangören, dragspelaren och kapellmästaren Hans Wahlgren som Thorstein samarbetade med fram till dennes död 1974. På albumet nedan är sex av visorna tonsatta av Thorstein. Det är ett av de mest lyckade visalbumen i Sverige. Det gavs ut 1967 och en siffra beräknad tio år senare ger att det då hade sålts i över 60 000 exemplar.

Dan Andersson-skivan från 1967

Bland andra album finns hans tolkningar av George Brassens 1984 med arrangemang av Kjell Öhman och prodcerad av Olle Bergman. Samt För mina tänkta vänner från 1994 producerad av Lasse Englund. För det senare vann han en Grammis.

Thorstein Bergma har under sin karriär tagit emot flera priser och stipendier. Bl.a dessa nedan

  • 1980 – Nils Ferlin-Sällskapets trubadurpris
  • 1990 – Dan Andersson-priset
  • 1995 – Evert Taube-stipendiet
  • 1995 – Fred Åkerström-stipendiet

Han turnerade flitigt genom åren och en konsert på Södra Teatern i Stockholm från augusti 1972 kom ut på Lp-n Föreställning , vidare finns LPn En kabaret en show ett tivoli, på vilket det dokumenterades en folkparksturné 1975 med Nils Ferlin-material.

Svenska EMI sammaställde 2004 en dubbel-CD med Thorsteins låtar i serien Diamanter. Den täcker åren 1965-1994 och i inneromslaget skriver Thorstien själv över fyra sidor om inspelningarna.

Det är att märka att det annars var för Polydor han spelade in sina flesta album åren 1970-1977. Dessa finns det dock ingen samlingsplatta med.

Singel från 1994

Sedan 1999 var han ledamot av Svenska Visakademien. Under fyra somrar i början av 2000-talet turnerade Thorstein i Värmland med Packmopedsturnén.

Han skrev även en bok 1991 om sin vän Tor Bergner. En mycket underhållande historia som jag nyligen läste. Underbara tidsmiljöer om hur Thorstein kommer ned från Norrland till Stockholm på 60-talet och börjar hänga på Gyllene Freden och att umgås med Broder Tor.

5 kommentarer Lägg till din
  1. Han låg ju på svensktoppen med svenska versioner av Universal Soldier och Eve Of Destruction

  2. Minns “Alla Tillsammans” som också låg på svensktoppen. En ganska proggig låt.

  3. Tack Leif för en fin och insatt skrivelse! Jag är i tung sorg just nu när han lämnat oss. Han fattas mig!
    Dock är han för alltid och för evigt min fyr i anden och i musiken🎶.

  4. Ingen annan tolkar Dan Andersson lika inkännande och kraftfullt som Thorstein Bergman. Hans tolkningar kan jag lyssna på hur många gånger som helst och de är mina ressällskap i bilen mellan Norberg och Östersund var sjätte vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *