Melody Gardot med ny repertoar på Stora Teatern – Måndag 30 maj -2022

Melody Gardot tillbaka i Göteborg. Nu till ett intill brädden fullsatt Stora Teatern denna måndag 30 maj 2022. Sverigepremiär för att dagarna efter spela i Malmö och Stockholm,

Melody som blev ett så stort namn för lite drygt tio år sedan med sina softa jazzalbum har nu bytt stil en del. Fortfarande mesatdels ballader men inte fullt så jazzigt komp .

Hon har på senaste skivan Entre eux deux samarbetat med den fransk-brasilianske pianisten Philippe Powell. son till den legendariske gitarristen Baden Powell (1937-2000).

Nytt med den här sättningen är att Melody inte själv spelar piano och att det var mer blandade stilar jämfört med de hon slog igenom med. Sambalåtar och fransk chanson-stil m.m. Efter cirka 40 minuter gick hennes basist och trummis ut och vi fick ca. 35 minuter med bara Melody och Philippe, Topplåt här var balladen This Foolish Heart Could Love You.

Varefter slagverkaren Jorge Bezerra kom in med ett sju minuter långt solonummer. Sedan kom de andra in och hon gjorde Cole Porter-klassikern What Is This Thing Called Love?. Den som finns på hennes förra album Sunset In The Blue från 2020. Jag hade förstås gärna hört mer i den stilen.

Konserten var helt klart anpassad mycket för Philippe Powell – och då passade de äldre albumens repertoar inte in – och det nya materialet skrivet av de båda är inte omedelbart starkt. Powell fick också sjunga några gånge rpå portugistiska. Han var skicklig på piano liksom trummisen och kanske framförallt kontrabasisten Christoffer Thomas. Den senare har tidigare med bl. a Norah Jones och Joni Mitchell.

Melodys frasering är alldeles unik och det var som helhet en fin konsert. Kul att se att hon numera också är helt rörlig efter att tidigare tvingats ha käpp med sig på scen.

Vi fick faktiskt inte en enda låt från genombrottsalbumen Worrisome Heart (2006) och My One And Only Thrill (2009). När jag träffade henne efteråt och fick dessa två signerade bad hon – mest lite på skämt förstås – om ursäkt för att hon inte gjorde en enda låt ur dessa på konserten.

Det var nu fjärde gången jag ser henne här i Göteborg. Först 2010 både i Konserthuset i maj och senare i juli ute vid Trädgårdsföreningen och därefter 2012 i Liseberghallen. Missade henne däremot 2015 på The Theater, Gothia Towers.

3 kommentarer Lägg till din
      1. Ingen fara, haha. Vem vet, de kanske hade en romans men sättet de förde sig med varandra minns jag som vänskapligt.
        Det vi gick miste om var förfiningen av de efterföljande framträdena, hon fyllde på med musiker och lade till fler av sina jazzlåtar. Hade varit roligt att se från början

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *