Carlos Santana 75 år idag – Onsdag 20 juli 2022

Carlos Santana föddes 20 juli 1947 i Mexico. Han kom från en musikalisk familj och bildade tidigt spela gitarr i band hemma i Tijuana. Familjen flyttade till San Francisco 1960 medan Carlos anslöt 1961. Där bildade han 1966 det band som under namnet Santana kom att skapa rockhistoria. Deras tunga mix av rock och latinamerikanska rytmer var något helt nytt på den tiden.

Santanas stora genombrott kom efter medverkan på Woodstockfestivalen i augusti 1969. I september samma år kom det självbetitlade debutalbumet följt av albumet nedan Abraxas i oktober 1970.

Carlos Santana räknas som en av rockhistorien främsta gitarrister och är en de stora stilbildarna. Han har vunnit tio Grammy Awards and tre Latin Grammy Awards och gruppen valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1998.

Han gjorde stark comeback som skivartist när han gick till Arista och återförenades med Clive Davis som hade varit viktig skivbolagsboss under åren på Columbia Records.

Albumet Supernatural från 1999 var listetta i USA i tre månader och sålde 15 miljoner exemplar på några år. Uppföljaren Shaman blev också listetta i USA och sålde 2 miljoner.

Santana blev tidigt populära i Sverige och kom till Scandinavium fyra gånger på 70-talet. Åren 1972, 1973, 1975 och 1978 och det var först vid det senare tillfället jag fick se gruppen. En stark upplevelse även om det var ett helt ombildat band gentemot genombrottsåren.

Jag såg Santana två gånger till på Scandinavium 1981 och 2003 men missade 1983. Däremot var jag på Ullevi 1984 när de var ett av förbanden till Bob Dylan. Sedan fick jag även se dem på Götaplatsen under Kulturkalaset 1992. En regnig kväll där de inte hade särskilt stor publik. Men bra var det förstås. Regnade gjorde det även senast de var i Göteborg ; utomhus på Trädgårdsföreningen 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *