Don Henley 75 år idag – Fredag 22 juli 2022

Donald Hugh Henley föddes 22 juli 1947 i Gilmer, Texas men växte upp i Linden, Texas. Efter flytt till Los Angeles 1970 var han med i gruppen Shiloh och kom även att kompa Linda Ronstadt live. Men redan 1971 kom han att som trummis, sångare och låtskivare vara med om att bilda countryrockbandet Eagles. En annan av originalmedlemmarna Bernie Leadon fyllde förresten 75 år även han i veckan. Närmare bestämt den 19 juli.

Bernie Leadon

Don Henleys främste låtskrivarpartner i Eagles var annars Glenn Frey (1948-2016). Bland låtar där Don var huvudvokalist finns klassiker som Witchy Woman, Desperado, Best Of My Love, One Of These Nights, Hotel California, Life In The Fast Line och The Long Run.

Den första epoken av Eagles tog slut 1980 varefter Dons solokarriär kom igång. Eagles återbildades 1994 och han är numera den ende kvar i det band som bildades för över 50 år sedan. De har en pågående Hotel California 2022-turné som de nu i september förlängt med sju spelningar i Kanada. Med sig har han nu Joe Walsh, Timothy B.Schmit, Vince Gill och Glenn son Deacon Frey.

Dons andra soloalbum kom 1984

Don har genom åren hunnit ge ut fem studioalbum där de tre första från åren 1982-89 blev storsäljare och gav honom hits som Dirty Laundry, The Boys Of Summer, All She Wants To Do Is Dance, The Heart Of the Matter, Not Enough Love in the World och The End of the Innocence. Senaste soloalbumet Cass County från 2015 var ett countryalbum.

Eagles är förstås ett av rockhistoriens största band. De beräknas ha sålt över 150 miljoner album och har vunnit sex Grammy Awards. De valdes in i Rock and Roll Hall of Fame 1998. Som soloartist har Don Henley sålt över 10 miljoner album världen över och han har vunnit två Grammy Awards. Han bor sedan några år tilbaka i Houston,Texas.

Enda Sverigekonserten i eget namn kom på Globen i juni 2016. Med Eagles har det blivit åtta spelningar genom åren. Först ut var Gröna Lund 17 maj 1977. Dagen efter såg jag dem i Scandinavium. Sedan dröjde det till 1996 då de kom till Sjöhistoriska museet, därefter Globen 2001 och 2008. Följt av Malmö Stadion 2009 och senast var på Tele 2 Arena i juni 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *