Judith Durham från the Seekers död – Fredag 5 augusti 2022

Sångerskan Judith Durham avliden av i sviterna av en kronisk lungsjukdom en ålder av 79 år i sin hemstad Melbourne. Hon var född den 3 juli 1943 i Essendone, Victoria i Australien och blev känd med gruppen The Seekers. Vars folkmusikinspirerade poplåtar slog stort världen över under 60-talets mitt.

De skivdebuterade 1963 och bestod i övrigt av Athol Guy (kontrabas), Keith Potger (12-strängad gitarr) och Bruce Woodley (gitarr) och de hade en stark identitet i Judiths röst men också i stämsången och i Potgers gitarrspel. De var från 1964 baserade i England.

The Seekers var det första bandet från sin kontinenten att få många hits i både USA och Storbritannien. Samt i stort sett i alla övriga länder inklusive Sverige där de fick in fyra låtar på Tio i Topp; I´ll Never Find Another You, A World Of Our Own (båda 1965), Georgy Girl och Morningtown Ride (båda 1967). De tre förstnämnda skrivna av Tom Springfield, Dustys broder som även var gruppens producent. Denne skrev och producerade även The Carnival Is Over (1965), deras enda listetta i England. Flera av deras album blev också storsäljare och de beräknas ha sålt runt 50 miljoner skivor.

Durham lämnade gruppen under i juli 1968 för en solokarriär som aldrig riktigt blev någon internationell succé. Några enstaka återföreningar med The Seekers gjordes under 90-talet, men hon hade sina största framgångar åter i hemlandet Australien.

Judith Durham kommer att hedras med en statsbegravning vilket kan tilldelas australier som anses ha givit ett betydande bidrag till nationen. De ges oftast till premiärministrar och guvernörer, men kan i vissa fall ges till exempelvis artister, skådespelare och idrottare.

2 kommentarer Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *