Torgny Söderberg avliden – Lördag 6 augusti 2022

Låtskrivaren och producenten Torgny Söderberg har avlidit i en ålder av 77 år. Han var född den 26 november 1944 i Varberg. Som låt-och textskrivare och producent hade han en en lång karriär där han bl.a komponerade Eurovision Song Contest-vinnaren Diggi Loo, Diggi Ley för Herrey´s 1984. Text av Britt Lindeborg.

Torgny skrev och producerade otaliga låtar för dansband och soloartister under sin tid på Mariann Records på 70- och 80-talen. Han var den förste anställde av Bert Karlsson på Mariann. Med åren blev det till tretton Melodifestivalbidrag. Bland dessa låtar kan nämnas Fröken Ur sång (Titti Sjöblom), Kärleken är evig (Lena Philipsson), 100% (Lotta Engberg & Triple & Touch), Juliette & Jonathan (Lotta Engberg), Mycke´ mycke´ mer (Chips), God morgon (Sweets ´n’ Chips) och senast I Love Europe (Christer Sjögren).

Han producerade 1985 norska Bobbysocks ESC-vinnare La det swinge. 1987 grundade Söderberg tillsammans med Lasse Holm musikförlaget CMM och skivbolaget Big Bag Records. Med Anders Engberg startade han också skivbolaget Musikverkstan i Skara.

Torgny skrev ihop med och producerade Lena Philipsson under många år. På flera storsäljande album och med hitlåtar som Dansa i neon, Om igen, Standing in my rain, Månsken i augusti, Stjärnorna och tidigare nämnda Kärleken är evig där Per Gessle skrev texten.

I samarbete med Lasse Holm och Patrik Krall var han också med och skapade turnékonceptet Diggiloo, som hade premiär 2003 och ännu turnerar runt i landet. Torgny Söderberg var också styrelseledamot i SKAP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *