John Hiatt 70 år idag – Lördag 20 augusti 2022

John Hiatt föddes i Indianapolis,Indiana den 20 augusti 1952. Han spelade i diverse garagerockband i hemstaden innan han flyttade till Nashville som 18 åring. Här fick han kontrakt som låtskrivare åt förlaget Tree-Music Publishing. Låtar som kom med på album med bl.a Conway Twitty, Tracy Nelson och Three Dog Night. De senare tog Hiatts Sure As I’m Sittin’ Here till Top 20 på Billboard sommaren 1974. John fick nu ett eget skivkontrakt med Epic där det kom två album 1974 och 1975.

Debutalbumet från 1974

Därefter flyttade han till Los Angeles och och fick här skivkontrakt med MCA där det även här blev två album ; Slug Line (1978) och Two Bit Monsters (1980). Dessa blev inga större succéer men han fick också igång ett samarbete med Ry Cooder, turnerade med honom 1980-81 och skrev bl.a låten The Way We Make A Broken Heart för Cooders LP Borderline. Han turnerade de här åren med Buffy Sainte-Marie, de kom även till Skandinavien 1981, bl.a till Uppsala. När han får skivkontrakt med Geffen 1982 börjar de egna albumen få mer framgång.

John Hiatt kom till Sverige första gången i eget namn 1983 då han bl.a fick vara med i SVTs Måndagsbörsen och han spelade live ihop med Nick Lowe och Paul Carrack på Ritz i Stockholm i september. Han var tillbaka 1984 och då jag såg jag honom i en grymt bra konsert nere på Lobo vid Järntorget i Göteborg. Det är därefter han har haft sina allra största skivframgångar med bl.a albumen Riding With The King (1983) och Bring The Family (1987).

Samarbetet med Cooder hade fortsatt, liksom även det med Nick Lowe och med trummisen Jim Keltner som fjärde medlem bildades Little Village vilka bara fanns ett år dock. De kom med ett album 1992 och turnerade på det och spelade då bl.a på Cirkus i Stockholm och på Roskildefestivalen,

John har turnerat i landet en hel del. Jag såg honom med sitt kompband the Goners på Konserthuset 1988, solo på Stora Teatern 2007 och senast var det på Trädgårn 2010. Därefter inte lika flitigt på besök. Den senaste Sverigespelningen var vad jag kan förstå på Peace & Love-festivalen 2012. Men han turnerar ännu flitigt i USA med sitt band The Goners där gitarristen Sonny Landreth ingår. I höst har han också turnédatum ihop med Buddy Guy och han har tagit upp samberbetet med Lyle Lovett igen. Dessa två kom en gång till Cirkus i Stockholm 2010.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *