Jerry Allison från the Crickets död – Måndag 22 augusti 2022


Trummisen, gitarristen och låtskrivaren Jerry Allison avliden den 22 augusti 82 år gammal. Han föddes den 31 augusti 1939 i Hillsboro, Texas. Uppväxt i Plainsville flyttade han med sin familj till Lubbock som 10-åring. Han var med om att 1957 bilda The Crickets ihop med sångaren/gitarristen Buddy Holly och basisten Joe B. Mauldin. Snart även med kompgitarristen Niki Sullivan. De fick stora framgångar under några korta år innan Holly omkom i en flygolycka den 3 februari 1959. Bland låtar Allison varit medkompositör till finns klassiker som That’ll Be the Day, Peggy Sue och More Than I Can Say.

Sullivan, Allison ,Holly och Mauldin

The Crickets fortsatte efter Buddy Hollys död med bl.a Sonny Curtis som ny medlem.

Lpn In Style från 1960

Gruppen kom att fortsätta i olika sättningar fram till 2016. Alltid med Allison som trummis. 2012 valdes the Crickets in i the Rock and Roll Hall of Fame. De fyra som fick äran var Jerry Allison, Sonny Curtis, Joe B. Mauldin, and Niki Sullivan. Buddy Holly hade redan valts in 1986.

The Crickets 1962 med Allison längst upp t.h. Bredvid honom Sonny Curtis Nedanför den Glenn D Hardin och Jerry Naylor

Jerry Allison gav även ut några singelskivor 1957-58 under sitt mellanamn Ivan där den första Real Wild Child hade Buddy Holly på gitarr. Det var en cover av australiensaren Johnny O´Keefes låt Wild One och Ivan nådde plats 68 på Billboards singellista. Låten är en rockklassiker och har bl.a spelats in av Iggy Pop 1986.

Bland dem Jerry Allison spelade in skivor med finns Johnny Rivers, Waylon Jennings, Paul McCartney, Nanci Griffith och J.J Cale.

Jerry Allison spelade även gitarr

Här en intervju med Jerry där även Sonny Curtis och Joe B. Mauldin får höras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *