Rootsy Summer Fest i Falkenberg- Dag 2 – Lördag 20 augusti 2022

Eilen Jewell

Lördagen den 20 augusti bjöd på vackert nere i den fina Hwitans trädgård. Det var mer folk inne än vid gårdagen, kanske uppemot 500 personer som mest. Jag började med att se folk/americana-bandet The Roseline. De kommer från Lawrence, Kansas och var idag tre personer. Ledda av mannen i mitten på bilden Colin Halliburton. Han hade en rad fina egna låtar, ofta i mediumtempo. På sista låten rockade de dock till det.

Efter detta fick vi Sverigedebut för en singer/songwriter från Waco,Texas. Kayla Ray hade en säker stil i traditionell stil med en del fina egna texter. Den bästa hette 1963 och hon hyllade Roger Miller i ett mellansnack och gjorde dennes låt Pills.

Bonnie Bishop är en sångerska numera baserad i Austin,Texas. Tidigare verksam i Nashville, Jag har sett henne tidigare i Falkenberg i en sprakande bra show. Nu med bara två medmusiker, en keyboardist från Austin och en trummis från Malmö. Samt en cellist på några nummer. Nu i ett lite lugnare set än senast. Många fina låtar, bl. a låten hon skrev för Bonnie Raitt Not Cause I Wanted To och hon gick även över till keyboard på ett par av dem.

The Ballroom Thieves är i grunden en duo från Boston, Massachusetts. Martin Earley och Calin Peters. Nu utökade med två musiker på bas och trummor. Deras stil var svårbeskrivbar. Americana i vis mån men också rock med skön stämsång. De hade riktigt bra röster båda. Samt utstrålning. Mest eget material men också bl.a en cover av Donna Lewis hit I Love You Always Forever

Eilen Jewell har vi sett i Sverige många gånger, men nu inte sedan 2017. Kvar fanns utsökte gitarristen Jerry Miller som spelar i en skön old-timeystil modell Duane Eddy, Hans samarbete med Eilen är sömlöst efter alla spelningar genom åren. Ståbas och trummormed musiker ursp, från Massachusetts.

Eilen gav ut sitt senaste album Gypsy 2019 och vi fick flera från detta. Samt flera ut kommande album, bl.a fina Crooked River och Creedence-låten Green River. Vi fick också Gershwins gamla Summertime. Tidigt också en udda cover, Thems gamla Could You,Would You.

Allt hon gjorde ikväll var starkt. Starten ned Rich Man´´s World och Mess Around var perfekt. .Vi fick ca. 70 minuter med bra variation, lite countryrock och i vissa när Eilen spelar munspel blir det folkmusikartat, Hon varvar mellan akustisk och elektrisk gitarr,

Sist ut för lördagen var Stockholmsbandet David Ritschard & Krokodiltårarna. Ett sanslöst countryband med unika texter och en frontman av en sort vi nog aldrig sett maken till i Sverige. Publikkontakten är total och det blev en makalöst fin stämning i den ljuva sommarkvällen inne på Hwitans trädgård.

David kallas för en anti-hjälte och har texter som för det mesta rör sig kring människor och miljöer på Stockholms söder. Sångerskan Amanda Forsman briljerade i en kul version av Nisse Hellbergs gamla Wilmer X-låt Jag är bara lycklig när jag dricker. Bandet har kul på scen och bland medlemmar kan nämnas Fabian Ris Lundblad på trummor och Davids nyblivna hustru Agnes på fiddle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *