Jazzmusikern Joey DeFrancesco död – Torsdag 25 augusti 2022

Joey DeFrancesco föddes den 10 april 1971 i Springfield, Pennsylvania och växte upp i Philadelphia. och avled den 25 augusti i en ålder blev bara 51 år, Han var känd som organist men spelade även trumpet och saxofon och var kompositör. Hans fader “Papa” John DeFrancesco (född 1940) är också en känd jazzorganist. Brodern Johnny DeFrancesco (född 1965) är bluesgitarrist,

Joey DeFrancesco fick redan som tonåring skivkontrakt och första albumet kom 1989 på Columbia. Genom åren han gett ut över 30 album i eget namn samt medverkat på otaliga andra jazzalbum. Redan 1989 träffar han Miles Davis med vilken han gjorde en Europaturné det året och han spelar på dennes album Amandla.

Vid 22 års ålder var han med att bilda trion The Free Spirits ihop med John McLaughlin och Dennis Chambers. De turnerade under fyra år och gav bl.a ut albumet nedan 1994. Han medverkar sedan på ytterligare två John McLaughlin-album för Verve 1994-1995.

Joey gör 1996 för Concord Jazz också ett album med en annan gigant inom hammondorgelspel Brother Jack McDuff.

På skiva finns han även med artister utanför den rena jazzsfären. Med bl.a Ray Charles, Bette Midler, Janis Siegel, Diana Krall och Van Morrison. Med den senare fick han stor uppmärksamhet för albumet You´re Driving Me Crazy.

Här hör vi Joey ihop med Van Morrison i ett liveklipp.

Andra han turnerat och spelat in med är Jimmy Smith, David Sanborn, Arturo Sandoval, Larry Coryell, James Moody, Steve Gadd, Elvin Jones, Jimmy Cobb, George Benson, Pat Martino, John Scofield, Lee Ritenour och Joe Lovano.

Joey kom även till Sverige och spelade bl.a på Fasching i Stockholm ihop med Steve Gadd 2009. Sedan fick jag se honom live äntligen. Det var i Stenhammarsalen i Göteborg i september 2014 när han kom i David Sanborn Trio. På trummor då Billy Landham.

Joeys sista album More Music från 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *