Lucinda Williams 70 år idag – Torsdag 26 januari 2023

Lucinda Williams föddes 26 januari 1953 i Lake Charles, Louisiana och är en av mina stora favoriter. Hon sjunger med enorm känsla, skriver bra låtar och rör sig så fint mellan rock, country, och folkblues. Hennes pappa var känd poet och professor Miller Williams och Lucinda fick flytta runt till många orter under sin uppväxt. Från början av tjugoårsåldern bodde hon sedan i såväl Austin, Houston som Jackson. Senare även Kalifornien men hon är sedan länge Nashville-baserad.

De första albumen Ramblin’ on My Mind (1979) och Happy Woman Blues (1980) kom på Folkways Records och var i traditionell country- och bluesstil. Dessa nådde inte ut särskilt stort men ett första litet genombrott kom 1988 med ett självbetitlat album på Rough Trade. Här finns bl.a låten Passionate Kisses som blev en countryhit för Mary Chapin Carpenter.

Sedan följde fina albumen Come On Come On (1992), Sweet Old World (1996) och det verkligt stora genombrottet kom med Car Wheels On A Gravel Road (1998). Sedan dess har hon varit etablerad som en av de stora inom amerikansk rootsmusik med bl.a tre Grammyvinster.

Jag fick se Lucinda live i Austin 1989 och sedan även alla de tre gånger hon spelat i Göteborg, På Trädgårn 2003 och 2007 och senast på Pustervik 2013. Fantastiska konserter och 2003 fick jag även prata med henne en bra stund på en hotellbar efter konserten. Nedan några av de skivor jag fått signerat genom åren.

Essence från 2001

Lucindas senaste album är Good Souls Better Angels från 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *