Barrett Strong död – Söndag 29 januari 2023

Barrett Strong föddes den 5 februari 1941 i West Point, Mississippi och avled idag 29 januari år Han var sångare och låtskrivare och var den förste att slå igenom på skivbolaget Motown. Låten Money (That´s What I Want) kom dock ut på bolagets etiketter Tamla och Anna. Den lär enligt uppgifter ha varit skriven av Strong själv men står som komponerad av Berry Gordy och Janie Bradford (Motown-bossen Gordys sekreterare). Den nådde 1960 plats 23 på Hot 100 (står då listad på etikett Anna) och en andraplats på R&B-listan. Även inspelad av the Beatles 1963 och senare många andra..

Barrett skrev sedan en hel rad stora hits för Motown-artister och samarbetade flitigt med producenten och låtskrivaren Norman Whitfield (1940-2008). Många av dem för the Temptations men även för andra. Bland hits Strong varit med att skriva finns R&B/soulklassiker som I Heard It Through the Grapevine, Too Busy Thinking About My Baby, Papa Was a Rolling Stone (vann en Grammy som Best R&B-song 1973) , Psychedelic Shack, Ball of Confusion, Cloud Nine, Just My Imagination, I Can´t Gett Next To You och War.

När Motown lämnade Detroit för Los Angeles 1972 slutade Strong på bolaget. Han gjorde fyra soloalbum därefter, två album på Capitol 1975 resp 1976 samt för andra bolag ytterligare ett 1980 samt ett sista 2001. År 2004 blev han invald in i the Songwriters Hall of Fame.

Första soloalbumet Stronghold från 1975
Stronghold 2 kom på etiketten Blarritt Records i januari 2001

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *