David Geffen 80 år idag – Tisdag 21 februari 2023

Den amerikanske skivbolagsägaren och filmproducenten David Geffen föddes 21 februari 1943 i Brooklyn, New York. Han är mannen som startade skivbolagen Asylum Records (1971) ,Geffen Records (1980), DGC Records (1990) och filmbolaget DreamWorks SKG (1994).

Verksam i Los Angeles i slutet av 60-talet kom han att vara manager för Laura Nyro och Crosby, Stills and Nash. Det fanns många talangfull artister i Kalifornien i början av 70-talet och Geffen kom att ihop med Elliott Robers fånga upp många av dem till sin nya skivetikett Asylum 1971. Den första artisten där var Judee Sill följd av David Blue, Jackson Browne och gruppen Jo Jo Gunne.

Snart kom också en rad andra mycket framgångsrika album med framförallt Eagles men även Joni Mitchell, Tom Waits, Linda Ronstadt, Warren Zevon, John David Souther och mest omskrivet de två album han fick Bob Dylan att göra för dem 1974.

Bob Dylans album Planet Waves från 1974

Geffen kom dock redan 1972 att sälja bolaget till Warner-koncernen som nu bildade Elektra/Asylum Records. Han var dock kvar som skivbolagschef där fram till december 1975. Efter en paus kom han starkt tillbaka 1980 med skivbolaget Geffen Records. Första artist han signade var Donna Summer som slog stort med albumet The Wanderer. Geffen var den ende som ville satsa stort på ett album med John Lennon och Yoko Ono. Deras album Double Fantasy kom ut 17 november 1980, tre veckor innan Lennons död.

Geffen Records distribuerades från starten av Warner Bros. Records, men 1990 köptes det upp av MCA Records. Från 1990 hade Geffen ett andra skivbolag DGC och på dessa båda Geffen Records/DGC kom under åren album med mängder av artister. Storsäljare med bl.a Guns N’ Roses, Nirvana, Asia, Cher, Aerosmith, Lone Justice, Neil Young och Olivia Newton-John.

David Geffen kom att bli kvar som bolagsboss fram till 1995. Idag är den här katalogen en del av Interscope-Geffen-A&M som ägs av Universal Music Group. Det som startades startades när MCA and PolyGram slogs ihop 1999.

David har också producerat en rad långfilmer som ex. Little Shop of Horrors (1986), Risky Business (1983) och Beetlejuice (1988). Geffen låg också som finansiär bakom Broadaway-musikalerna Dreamgirls och Cats. Från 1994 startade han ihop med Steven Spielberg och Jeffrey Katzenberg filmbolaget Dreamworks SKG. Han lämnade det bolaget 2008.

Genom alla affärer han gjort är han av de förmögnaste inom underhållningsindustrin. Han valdes in i Rock & Roll Hall Of Fame 2010. Här ser vi Jackson Brownes introduktionstal på galan 2010. Han påpekar att det ofta glöms bort mitt i allt om affärsmannen att peka på vilken stor musikälskare David Geffen är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *