Huey “Piano” Smith död – Måndag 13 februari 2023

Rhythm and blues-sångaren, pianisten och låtskrivaren Huey “Piano” Smith avled måndag 13 februari 89 år gammal i Baton Rouge, Louisiana. Han föddes den 26 januari 1934 i New Orleans och var tidigt influerad av Professor Longhairs bluesstil. Han spelade på 50-talet flitigt på klubben Dew Drop Inn. Han spelade ihop med gitarristen Earl King (1934-2003) tidigt 50-tal och spelade in sina första skivor i Eddie “Guitar Slim” Jones band 1951-54. Han var även studiomusiker på många andra inspelningar de här åren.

Huey kom sedan från 1957 att ha egna bandet Huey Smith & The Clowns där Bobby Marchan var sångare fram till 1960. De inkorporerade boogie woogie och Fats Dominos R&B-stil i sin musik och blev själv en inflytelserik artist när det kom till att forma den nya rock´n roll-musiken.

Deras genombrott var låten Rockin´ Pneumonia And The Boogie Woogie Flu (5;a på R&B-listan hösten 1957) följd av Don´t You Just Know It vilken nådde upp till plats 4 på R&B-listan och plats 9 på Hot 100 våren 1958.. Båda skrivna av Huey ihop med John Vincent och de kom på Ace Records. Huey skrev även låten Sea Cruise som blev en miljonsäljare för Frankie Ford 1959 och som spelats in av många andra. Hueys egen version kom först på ett samlingsalbum 1971.

Huey hade ett bra flyt med spelningar fram till början av 70-talet och kom sedan att få en revival när Charly Records gav ut albumet Rockin´ & Jivin´ i England 1981. Han övergav dock sekulära spelningar när han sedan 40 år tillbaka tillhörde Jehovas vittne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *