Father John Misty kom med stort band till Pustervik – Måndag 27 februari 2023

Father John Misty kom till Pusterviks stora klubb måndagen 27 februari och drog fullsatt med fler än 900 i publiken. Han var här även 2012 men jag missade den spelningen. Har därefter sett honom alla gångerna i Göteborg. På Way out West 2015, på Trädgårn 2016 och i Konserthuset i november 2018. Senast med sex man bakom sig, nu med hela nio man.

Han har alltså utökat sitt band för varje gång. Tillkommit hade två trumpetare och en saxofonist, dessa var dock inte med på alla låtar. För det är en hel del halvlugna låtar i crooner-stil under konsertens första del med sparsamt komp. Det är annars ibland hela tre musiker på keyboards/pedal steel. Mäktigt när de alla spelade ut. Det var avancerat sammansatt och jag hade nog gärna sett dem på sittande som det skulle bli på Cirkus i Stockholm dagen efter,

Många bra låtar ikväll kommer från hans senaste album Chloë And The Next 20th Century där Goodbye Mr,Blue är en blivande klassiker som kan minna lite om Jimmy Webb eller Harry Nilsson. Starka låtar från det albumet från ifjol var också Funny Girl, We Could Be Strangers och Buddy´s Rendezvous.

De kom in till tonerna av Scott Walkers låt A face In The Crowd och det är nog så att just Walkers sköna sångstil är en inspiration för den nu i år 42-årige Joshua Tillman. Som alltså efter sin tid i Fleet Foxes 2008-2012 tog sitt nuvarande artistnamn.

Han har en mäktig röst Father John och han har arbetat fram en mycket stark låtskatt. Det känns också som en att han är lite unik, vet inte mång andra artister just nu som har den här snillrika typen av texter till så melodiösa låtar så fullt ut. Sedan skall ju sägas att texterna förstås inte helt går att uppfatta live. Dem får man isåfall kunna utantill innan. Father John-skivornas producent Jonathan Wilson är nog också en viktig person för detta sound. Som liveartist dras betyget alltid ned lite av hans truliga sätt. Han ät verkligen inte bekväm i sina mellansnack. Idag gick det väl ändå skapligt bra.

De körde två timmar prick med extra tändning på de fyra extranumren och här är låtlsitan.

 1. God’s Favorite Customer (Father John på piano enda gången ikväll)
 2. We Could Be Strangers
 3. Mr. Tillman
 4. Nancy From Now On
 5. Everything (But Her Love)
 6. Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution
 7. Goodbye Mr. Blue
 8. Funny Girl
 9. Q4
 10. When You’re Smiling And Astride Me
 11. Nothing Good Ever Happens At The Goddamn Thirsty Crow
 12. A Bigger Paper Bag
 13. Total Entertainment Forever
 14. Chloe
 15. The Night Josh Tillman Came To Our Apt.
 16. Buddy’s Rendezvous
 17. The Next 20th Century
 18. I Love You, Honeybear
 19. Hollywood Forever Cemetery Sings
 20. Pure Comedy
 21. So I’m Growing Old On Magic Mountain
 22. I´m Writing A Novel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *