David Lindley död – Fredag 3 mars 2023

Den amerikanske gitarristen, multiinstrumentalisten och sångaren David Lindley avliden i sviterna av Covid den 3 mars. Han var född 21 mars 1944 i San Marino, Kalifornien.

Lindley var originalmedlem i psychedelic-folkgruppen Kaleidoscope åren 1966-70. Därefter var han flitig som studiomusiker och spelade på scen med akter som Linda Ronstadt, Jackson Browne, Ry Cooder, Warren Zevon, Terry Reid och även Curtis Mayfield m.fl. Bland skivor han spelat på finns även Leonard Cohens debutalbum.

Han bildade egna bandet David Lindley And El Rayo-X. Här spelade han verkligt många instrument. Bland dem förutom akustisk och elektrisk gitarr fanns fiol, bas, banjo, lap steel guitar, mandolin, hardingerfela, bouzouki och cittern.

Lpn från 1981 med bl.a låten Mercury Blues

Det här bandet turnerade flitig några år och jag såg dem i Konserthuset i Göteborg i mars 1983, De kom då också till Olympen i Lund dit de återkom i september 1985.

Win This Record från 1985 med singeln Talk To The Lawyer

David spelade ofta med Jackson Browne (han finns med på alla dennes fina svit album mellan 1973-1980) och det var också ihop med Jackson han gjorde sin Sverigedebut på Kårhuset i Stockholm i december 1976. Nästa gång var i lander var med eget band i SVTs Måndagsbörsen i september 1982. Minns den sändningen väl och det var så imponerande. Här fick han många nya fans.

Jag fick uppleva David Lindley en andra gång live när han en sommardag i juni 2010 fick en egen halvtimma före Jackson Browne i en utomhusspelning i Trädgårdsföreningen Göteborg. Fantastiskt fint att höra och se honom än en gång. Han var sedan med i Jacksons band under dennes konsert. Det kom även ett dubbelalbum med de bägge ihop med spanska musiker från en turné i Spanien. Inspelat 2006 men utgivet först 2010

Sista gången David spelade i Sverige var när han med band kom till Rival i Stockholm i februari 2012.

4 kommentarer Lägg till din
  1. Såg honom också på konserthuset i mars 1983(efter att sett honom uppträda i Måndagsbörsen köpte jag alla LP han gav ut på 80-talet)sen upptäckte jag att han spelade bl.a.fiol på Jackson Brownes tidiga 70-tals album, han var verkligen en fantastisk multi(sträng)instrumentalist…

  2. Fantastisk musiker med 36 instrument på scenen i konserthuset 1983, har fortfarande halsduken kvar, synd bara alla Stockholmare som skulle med sista tuben annars hade han nog spelat ännu… Vi var många som inte var från stan !! Vila i frid önskar “Enok” från Kisa, Östergötland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *