Årets Polar Music Prize-vinnare ; Chris Blackwell, Angelique Kidjo och Arvo Pärt – Tisdag 28 mars 2023

Årets Polarpris går till en en brittisk skivbolagspionjär, en beninsk-fransk sångerska/låtskrivare och en estnisk kompositör. Chris Blackwell, Angélique Kidjo och Arvo Pärt får en miljon kronor vardera.

Angélique Kidjo är artist, låtskrivare och femfaldig Grammy-vinnare. Hon föddes 14 juli 1960 och växte upp i Cotonou, Benin, ett västafrikanskt land beläget mellan Togo och Nigeria. Här fanns runt henne förutom den egna kulturen även musikstilar som soul, jazz, reggae, afrobeat och pop.

Inspirerad av Miriam Makeba (Polar Music Prize-vinnare 2002) kom hon att satsa på Europa och valde Paris som bas kring 1982. Hon var med i jazzgruppen Pili Pili vilka gav ut två album innan hon med musiker från Afrika och Antillerna startade egen grupp. Hon fick ett större genombrott med albumet Parakou 1989. Bland senare album kan nämnas Black Ivory Soul från 2002. Hon har gett ut 16 album till idag,

Bland hennes hitlåtar återfinns Batonga (1991), Agolo (1994) och Tumba (2002). Kidjo talar engelska, franska, goun, fon och yorùbá flytande. Hon sjunger på alla dessa språk, 

Kidjo blev Grammy-nominerad för Bästa musikvideo 1995 och Bästa världsmusikalbum 1999, 2003, 2005, 2007, 2010 och 2014. Hon vann Grammy för Bästa världsmusikalbum med Djin Djin 2008 och med Eve 2015.

BBC har placerat henne på sin lista över världens 100 mest inspirerande kvinnor och hon var även den första kvinnan på Forbes lista över de mest inflytelserika kvinnorna i Afrika. I januari 2014 utkom hennes självbiografi Spirit Rising.

Brittiske Chris Blackwell föddes 22 juni 1937 i London, men spenderade större delen av sin barn- och ungdom på Jamaica, Han grundade 1959 vad som skulle komma att bli ett av världens mest framgångsrika skivbolag: Island Records. Han var tidigt inne på reggae och lanserade bl.a 1964 Millie med världshiten My Boy Lollipop. Det första rockbandet på etiketten var the Spencer Davis Group och gruppens sångare Steve Winwood följde sedan upp med Traffic och soloalbum på Island.

Island Records blev en sanslös framgångssaga och på bolaget fanns artister som Free, Roxy Music, King Crimson, Robert Palmer, Bob Marley, Grace Jones, Cat Stevens och U2. Med många fler. 2001 valdes Blackwell in i Rock´n roll Hall of Fame för sitt arbete.

Det är första gången en skivbolagsdirektör får Polarpriset.

”Att få Polar Music Prize betyder enormt mycket och jag känner mig väldigt hedrad. Skandinavien har alltid betytt mycket för mig redan från starten av min karriär, särskilt då den allra första skivan jag släppte blev tillgänglig även i Sverige”, säger Chris Blackwell själv i ett pressmeddelande.

Jag läste nyligen Chris Blackwells självbiografi The Islander: My Life in Music and Beyond. Rekommenderas varmt.

Kompositören Arvo Pärt föddes 11 september 1935 i Paide i norra Estland, Han studerade vid konservatoriet i Tallinn fram till 1963 och var samtidigt anställd vid den estniska radion som kompositör och inspelningsledare. 1959 skrev han ett verk för barnkör och orkester, Meie aed (Vår trädgård) som vann första pris vid en tävling för unga kompositörer i Moskva 1962 och gjorde honom känd i Sovjetunionen.

Pärts musik delas ofta in i två perioder där de tidiga verken fram till mitten av 70-talet är mycket olik den senare musiken. Han emigrerade 1980 från det sovjetiska Estland och bosatte sig i Berlin, efter en kort period i Wien. Han har också periodvis bott i England, nära ett ortodoxt kloster i Essex. Sedan 2010 är han permanent bosatt i Estland.

Samlings-CD utgiven 2005

Han var mellan 2010 och 2018 världens mest spelade nu levande kompositör inom klassisk musik. Albumen ”Da pacem” (2007) och ”Adam’s lament” (2014) är belönade med Grammys och Daily Telegraph har kallat honom ”världens bäste nu levande kompositör”. Pärt är även hedersdoktor vid 13 universitet i Europa och USA.

”Polar Music Prize är en oerhört prestigefylld och viktig utmärkelse för en kompositör. Jag är väldigt rörd och vill tacka från djupet av mitt hjärta, säger Pärt i ett pressmeddelande.

.

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *