Harry Belafonte död – Tisdag 25 april 2023

Harry Belafonte avliden i Manhattan, New York den 25 april vid en ålder av 96 år. Han föddes 1 mars 1927 i Harlem, New York som Harold George Bellanfanti, Jr. Föräldrarna kom från Jamaica och Västindien. Harry har haft en helt makalöst lång karriär som sångare, skådespelare, författare m.m. Aktiv som liveartist fram till hösten 2003.

Ett livealbum från 1957

Han fick skivkontrakt med RCA 1952 och första albumet kommer 1954. Med andra albumet Calypso från 1956 är hans genombrott stort. Den var en av de första miljonsäljarna i USA och toppade Billboards albumlista i hela 31 veckor. Calypsomusiken spreds över hela världen med hans låtar som Banana Boat Song (Day-O), Jamaica Farewell och Come Back Liza. Nu fick han också en huvudroll i långfilmerna Carmen Jones (1954) och Island In The Sun (1957).

Belafonte gav ut kring 40 orginalalbum inkl. duettalbum med Nana Mouskouri, Lena Horne och Miriam Makeba. För An Evening With Belafonte/Makeba från 1965 fick han en Grammy och han erhöll också en Lifetime Achievement Grammy år 2000. Han fick en Kennedy Center Honor år 1989 och valdes in i Rock and roll Hall Of Fame i november 2022 som en Early influencer. Han var även en stor aktivist i många frågor och sedan 1987 har han varit goodwill-ambassadör för UNICEF.

Han är en stor favorit för min del och jag har samlat ihop inte mindre än 44 LP med Harry i min samling. De finns ju en rad samlingsalbum utöver de ordinarie. Bara Elvis Presley finns med fler. Båda spelade in på RCA och vad gäller USA och 50-talet så var Harry fyra och Elvis trea när de gäller albumförsäljning., Etta var Frank Sinatra följd av Johnny Mathis.

Belafonte kom till Sverige för konserter första gången i september 1958 då han med en sjumannaorkester framträdde i Stockholm på först Berns och dagen efter i Konserthuset. Berömt är också hans medverkan i En gränslös kväll på Operan i Stockholm 31 mars 1966. Det var till stöd för Martin Luther King som också fanns på plats och en LP gavs ut från konserten där även bl. a Monica Zetterlund och Alice Babs framträdde.

Till Göteborg kom han vid sju tillfällen och jag fick se hans härliga show på Scandinavium 1979 och 2003. Han hade varit där även 1977 och 1981. Vidare kom han även till Svenska Mässans Kongresshall 1983 och Lisebergshallen 1995 och 1998.

Harry kom med memoarboken My Song 2011. I videoklippet hör vi hans karakteristiska hesa röst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *