Arhoolies grundare Chris Strachwitz död – Fredag 5 maj 2023

Skivbolagsägaren och producenten Chris Strachwitz avled den 5 ma i Marin County, Kalifornien. Han föddes den 1 juli 1931 i Groß-Reichenau, Nieder-Schlesien som då låg i Tyskland men idag heter Bogaczów och hör till Polen. Hans familj emigrerade til Kalifornien 1947. Chris blev fascinerad av amerikansk folkmusik och blues och i hemstaden El Cerrito i San Francisco Bay Area bildade han 1960 det legendariska skivbolaget Arhoolie där mängder av blues och annan rootsmusik gavs ut.

Den kulturgärning Strachwitz gjort under decennierna med Arhoolie kan inte nog betonas. Utan hans oförtröttliga arbeta att dokumentera blues, cajun, old-timeymusik m.m hade musikvärlden varit betydligt fattigare. Chris åkte runt i Mississippi, Texas, Louisiana och gjorde fältinspelningar med då oftast okända artister i deras hemmiljöer eller musikklubbar.

Den förste blueartisten på bolaget var Mance Lipscomb. Bland många som kom med skivor på Arhoolie kan nämnas Lightnin’ Hopkins, Big Mama Thornton, Mississippi Fred McDowell, Flaco Jimenez och Clifton Chenier. Sammantaget kom 350 album ut på Arhoolie. Han grundade 1995 Arhoolie Foundation och erhöll 2016 en Grammy Trustee Award

Det kom 2014 ut en dokumentär om Arhoolie med namnet This Ain’t No Mouse Music. Här är en uppföljande intervju med Chris och filmmakarna.

På sin 91 års dag filmades han när han får en sällsynt 78-varvare i present.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *