Patti Smith i succéspelning i Konserthuset – Lördag 3 juni 2023

Patti Smith and band kom till Konserthuset denna lördag 3 juni till ett fullsatt Konserthus i Göteborg. Sättningen var med sonen Jackson Smith på gitarr, veteranen Tony Shanahan på bas (med sedan 1996 i Pattis band) och meriterade britten Seb Rochford på trummor.

Konserten började Patti med att läsa en dikt ur Howl av Allen Ginsberg (1926-1977) med anledning av att det var dennes födelsedag. Redan som andra låt kom Because The Night och publiken reste sig upp i jubel och resten av kvällen var ett enda segertåg. Det är ju lite annorlunda att höra henne utan sin trogne vapendragare Lenny Kaye på gitarr, men det här bandet var så skickligt och varierat.

Tony Shanahan är en rasande bra basist som håller ihop hela soundet ikväll. Han spelade även keyboard på några nummer och Seb Rochford på trummor är en av Storbritanniens skickligaste med en bakgrund inom jazzen och kom nyligen från en turné med Damon Albarn.

Den nu 41-årige Jackson Smith har spelat live med Patti sedan 2016 och innan dess även på vissa skivor och han har utvecklats mycket på senare år. På den långa låten Beneath The Southern Cross fick bandet verkligen sträcka ut i högenergisk rock.

Vi fick under kvällen de flesta givna som Gloria, Dancing Barefoot och People Have The Power plus fina covers av After the Goldrush och All Along the Watchtower. Och en hyllningslåt till Tom Verlaine i Television-låten Guiding Light.

Grymt stark respons rakt över och stämningen på denna konsert var enastående. Hon håller ännu som liveartist. Det blev ca. 1 timma 35 minuter i denna deras första Sverigespelning på turnén. De hade varit i Köpenhamn innan och skulle vidare till Malmö och Stockholm nästa vecka.

Låtlista

 1. Waiting Underground
 2. Because the Night
 3. My Blakean Year
 4. Guiding Light
 5. Up There Down There
 6. Beneath the Southern Cross
 7. Ravens
 8. All Along the Watchtower
 9. Dancing Barefoot
 10. Pissing in a River
 11. Gloria
 12. After the Gold Rush
 13. People Have the Power

Jag fick träffa bandet uppe vid Konserthuset efter konserten. Mycket kort med Patti själv som givetvis var trött efter sin urladdning på scen. Men fick längre prat med främst Tony och Jackson och även den lite mer tystlåtne skotten Seb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *