Astrud Gilberto död – Måndag 5 juni 2023

Den brasilianska sångerskan Astrud Gilberto avliden den 5 juni 83 år gammal. Hon föddes som Astrud Weinert den 29 mars 1940 i Salvador, Bahia med en brasiliansk mor och en tysk far. Hon växte upp i Rio de Janeiro och blev internationellt känd under bossa nova-vågen när hon tillsammans med Stan Getz på saxofon och Joao Gilberto på gitarr gjorde The Girl from Ipanema. Låten blev en miljonsäljare och erhöll i USA en Grammy som Song of the year.

Astrud gifte sig med João Gilberto 1959 och de emigrerade till USA 1963, där hon har bott sedan dess. De skilde sig i mitten av 1960-talet. Hon sjöng på det inflytelserika albumet Getz/Gilberto, inspelat 1963 och en världsframgång 1964. och Grammy-vinnare. Astrud blev nu etablerad som jazz- och popsångerska.

Astrud sjöng på ännu ett Stan Getz-album Getz Au Go Go 1964 och framträdde med denne på det årets Newport Jazz Festival. Hennes första soloalbum var The Astrud Gilberto Album (1965) på Verve där hon ackompanjerades av låtskrivaren och gitarristen Antonio Carlos Jobim. Här finns duetten med Jobim i klassikern Água de Beber.

Efter att ha inlett som bossa nova- och jazzsångerska började hon bredda sin repertoar och spelade även in sina egna kompositioner på 70-talet. Nu kom album som Astrud Gilberto Now (1972) och That Girl From Ipanema (1977). Det blev allt som allt åtta album på etiketten Verve. Hon turnerade flitigt främst på 1980-talet och kom då även till Sverige och Skeppsholmsfestivalen 1989.

Bland låtar på hennes repertoar kan nämnas The Shadow of Your Smile, It Might as Well Be Spring, Here’s That Rainy Day och Look to the Rainbow. Hon har annars även, förutom hemspråket portugisiska och engelska, spelat in skivor på spanska, italienska, franska, tyska, och japanska.

1982 anslöt sig Gilbertos son Marcelo till hennes grupp och turnerade med henne i mer än ett decennium som basist. Därutöver samproducerade han albumen Live in New York (1996) och Temperance (1997). Hennes sista album blev Jungle (2002) varefter hon lämnade musikkarriären för att ägna sig åt bl.a måleri och att kämpa för djurens rättigheter.

Astrud Gilberto fick en plats i International Latin Music Hall of Fame 2002. År 2008 erhöll hon en Lifetime achievement award i Latin Grammys. Hon meddelade 2002 att hon drog sig tillbaka från publika framträdanden.

Här nedan en tv-show från en show Astrud gjorde i Nederländerna 1962. Samt en längre liveshow från Lugano, Schweiz 1985

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *