Willie Nile 75 år idag – Onsdag 7 juni 2023

Willie Nile föddes i Buffalo, New York den 7 juni 1948 som Robert Noonan. Han spelade ofta på klubben CBGB´s och på Kenny’s Castaways i Greenwich Village och fick stora lovord av New York Times musikkritiker Robert Palmer, Detta ledde till intresse från Clive Davis vars skivbolag Arista Records gav ut Willies självbetitlade debutalbum 1980. Han fick samma år agera förband på The Whos sommarturné i USA.

Andra albumet Golden Down kom 1981 och var lika bra som det första men tyvärr blev det någon sorts legala problem med kontraktet och han fick inte ut sitt tredje album förrän 1991.

Nu på Columbia med fina Places I Have Never Been. Han turnerade även i Europa på detta och jag såg honom i en suverän solokonsert på lilla Valvet i Göteborg annandag jul 1991.

Han kom 1999 med albumet Beautiful Wreck of the World vilket valdes till ett av de 10 bästa det året av kritiker på Billboard Magazine, The Village Voice och Stereo Review.

Willie Nile är en stor favorit för andra musiker. Han har spelat live eller på skiva med bl.a Ringo Starr, Tori Amos, Elvis Costello, Lucinda Williams och Ian Hunter. Hösten 2003 fick han vara med på en rad spelningar med Bruce Springsteen & the E. Street Band.

Han kom också till Göteborg i juli 2012 i samband med sin gode vän Springsteens besök på Ullevi. Han kom då upp till oss på Radio Göteborg och det var en fantastisk trevlig person jag träffade. Jag hörde honom då göra tre låtar på eftermiddagen på en scen vid Heden och framåt småtimmarna efter Springsteens konserter gjorde han hela spelningar två kvällar på Pustervik backad av svenska bandet Dimestore Junkies.

Samlings-cdn ovan innehåller 34 låtar. Alla bra. Willie Nile är en av de stora inom rockmusiken för mig. Han gav 2020 ut sitt 13e studio album, New York At Night, och 2021 kom det 14;e The Day The Earth Stood Still.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *