Stefan Ljungqvist död – Onsdag 7 juni 2023

Sångaren och skådespelaren Stefan Ljungqvist avliden 74 år gammal. Han var född den 4 september 1948 i Göteborg. Med en stor bredd har han gjort visor, revyer och musikaler under sin karriär och även opera efter att han gått på Operahögskolan 1972–1975. Han blev dessutom känd för en stor publik som polismannen Evald Larsson i tv-deckarserien Polisen i Strömstad. Han har även haft flera egna underhållningsserier i TV som Stjärnsmäll på Liseberg och Ljungqvist på bommen.

Stefan började som trubadur i mitten av 1960-talet och på en visafton 1966 hade arrangören glömt bort hans namn och presenterades som Trubadur X, ett namn som hängde med fram till slutet av 1970-talet. Han spelade in tre LP-skivor under detta deecennie där debutalbumet från 1972 t. o.m är betitlat Trubadur X. Det följdes av Morgonsprång och andra tvärkast 1974 och ett tredje album Gräjtest Hits. Hela andra sidan på den senare LPn är inspelad live och jag var faktiskt där i publiken vid inspelningen i Societetshuset på Marstrand sommaren 1976.

Ljungqvist var även känd som Lasse Dahlquist-tolkare. 1980 kom LP-skivan Till Lasse Dahlquist från Stefan Ljungqvist och han tilldelades Lasse Dahlquist-stipendiet 1991.

Under 1980-talet var Ljungqvist med i flera av Hagge Geigerts revyer på Lisebergsteatern i Göteborg. På samma scen spelade han i farsen Arsenik och gamla spetsar 1987 och revyerna Sommarskôj på 1990-talet. Somrarna 2010–2013 spelade han med på Gunnebo slottsteater i Mölndal med uppsättningarna Vita Hästen, Lorden från gränden, Ladykillers och Charmören från Långedrag.

Ljungqvist ingick även i gruppen Matz-Ztefanz med Lailaz (ihop med Laila Westersund, Bo Maniette och Mats Ljung) vilka kom med ett album 1997 och här låg låten Evert 22 veckor på Svensktoppen . Ett andra album utan Mats Ljung kom 2004.

Till sist två fina bilder jag hittade i SVT Göteborgs arkiv. Först i en inspelning ihop med Göran Ringbom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *