Jane Birkin död – Söndag 16 juli 2023

Skådespelerskan och sångerskan Jane Birkin avliden i Paris 76 år gammal idag 16 juli. Hon föddes den 14 december 1946 i London och blev känd efter mindre roller i de uppmärksammade långfilmerna
“The Knack … and how to get it (1965) och Blow-Up (1966) Hon gifte sig 1965 med kompositören John Barry och de fick dottern Kate.

Jane skiljde sig från John Barry och flyttade till Paris 1968. Där mötte hon Serge Gainsbourg (1928-1991) med vilken hon spelade in skivor och filmer. Låten Je T’Aime … Moi Non-Plus – ursprungligen skriven för Brigitte Bardot med vilken Serge spelade in den först – där Jane fejkade en orgasm blev en stor hit 1969. Låten låg bl.a listetta på svenska Kvällstoppen i åtta veckor. Samt nådde förstaplats på Englandslistan. Detta trots att den i flesta länder var censurerad för radiospelningar.

Jane blev efter den hiten en av de mest firade stjärnorna i Frankrike. Hon medverkade i rader av långfilmer och spelade in skivor med Serge. Hon är med på bakgrundssång och är modellen på omslaget till Gainsbourgs klassiker från 1971 LPn Histoire de Melody Nelson.

Hon agerade även i Serges regidebut Je T´aime … 1976 och blev där nominerad för en César Award. De fick dottern Charlotte Gainsbourg 1971. När Jane separerade från Serge efter tolv år kom hon att leva med regissören Jacques Doillon med vilken hon 1982 fick dottern Lou Doillon.

Jane fortsatte även med musiken och kom med albumen Baby Alone in Babylone (1983) och Amour des Feintes (1990). Båda med text och musik från Serge Gainsbourg. Det blev ett uppehåll på skivfronten efter Serges död men en svit på fem album för Capitol 2002-2009 gjorde henne åter aktuell för en stor publik. Albumet Arabesque från 2002 blev det mest framgångsrika.

Hon gjorde också många livespelningar de här åren och kom till Stockholm för utsålda konserter på Södra Teatern såväl 2004 som 2008. Hennes allra sista album Oh! Pardon tu dormais kom 2020. Sammantaget har hon gett ut ca. 20 album.

Efter Serges död koncentrerade hon sig länge på teater och film och hon kom att medverka i c.a 65 långfilmer genom åren. Även som regissör för filmen Boxes 2006. Hon fick en César-nominering 1985 för sin roll i Doillons film´La Pirate.

Hon filmade med många andra regissörer som Jean-Luc Godard (Keep Your Right Up!), Jacques Rivette (Le Belle Noiseuse), Agnes Varda (One Hundred and One Nights, Kung Fu Master och Jane B. par Agnes V.), Alain Resnais (Same Old Song), James Ivory (A Soldier’s Daughter Never Cries) och Roger Vadim (Don Juan, or If Don Juan Were a Woman). Mest internationell uppmärksamhet fick hon genom filmen Death on the Nile (1978) i regi av John Gullermin. Hennes sista filmroll var i dokumentären Jane by Charlotte, som var dottern Charlottes regidebut. 

Jane var även tidigt en modeikon, först kring Swinging London på 60-talet och sedan som fotomodell även i Frankrike. Modehuset Hermès döpte sin berömda Birkinväska efter henne.

Här finns ett långt klipp med hennes sånger på 26 minuter samt CBS inslag på 6 minuter efter hennes död .

Sist en intervju från 1970 BBC 6 minuter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *