Cat Stevens 75 år idag – Fredag 21 juli 2023

Cat Stevens föddes som Steven Georgiou den 21 juli 1948 med en grek-cypriotisk pappa och svensk mamma. Han växte upp i London, men bodde med mamma Ingrid i Gävle och gick i skola där 1956-1957.

Musikkarriären började 1966 då han upptäcktes av producenten Mike Hurst och fick skivkontrakt med Decca och fick spela in på deras Deram-etikett. Han fick en mindre hit med låten I Love My Dog och året därpå två Top 10-hits i England med Matthew and Son och I´m Gonna Get Me A Gun. Nu kom också hans debutalbum nedan.

1969 drabbades Cat av svår tuberkulos och hans tillfrisknande tog ett helt år. Under sin konvalescens skrev han en ny typ av låtar vilka många hamnade på hans kommande album. Han fick skivkontrakt på Island Records och kom nu med en högst personlig singer/songwriter-stil. Albumen Mona Bone Jakon och Tea For The Tillerman (båda 1970), Teaser And The Firecat (1971), Catch Bull At Four (1972) och Foreigner (1973) gav honom en ny publik och ett stort internationellt genombrott.

Bland hans hitsinglar finns Wild World, Peace Train och Moonshadow (alla 1971), Can´t Keep It In och Morning Has Broken (båda 1972) samt Oh Very Young (1974). Andra kända av hans kompositioner är Here Comes My Baby (1967), The First Cut Is The Deepest (1968), Lady d´Arbanville (1970) och Father & Son (1971).

Cat gjorde många spelningar under åren 1967-69 och berömt är när han våren 1967 ingick i ett turnépaket ihop med Jimi Hendrix Experience.. De kom bl.a till Lisebergs Konserthall 19 maj 1967. Jag var inte där men här är hur biljetten såg ut.

Jag såg honom däremot live när han kom till Scandinavium i november 1975. Då stod hans stjärna högt i Sverige.

Efter att han konverterat vägrade han länge göra några artistiska framträdanden, men gjorde comeback 1985 under en insamlingsgala för de behövande i Etiopien. Sedan år 2000 är han även drivande i den av FN prisade hjälporganisationen Small Kindness.

Sedan 2006 har han dock återkommit till populärmusiken han presenterat musikalbum under sitt förnamn Yusuf. An Other Cup (bild nedan på baksidan) var hans första nya popalbum på 28 år, det följdes av Roadsinger (2009) och Tell ‘Em I’m Gone (2014). Efter det senare gjorde han sin första USA-turné sedan 1970-talet, och han använde nu båda namnen Yusuf/Cat Stevens..

Det senaste albumet King Of Land kom i juni år. Det räknas som hans sjuttonde album och det fick överlag fin kritik. Vi kunde också se honom i svensk tv nyligen i samband med att hans forne skivbolagsdirektör Chris Blackwell erhöll Polar Music Prize. Under årets Glastonbury-festival gjorde han en lång konsert inför storpublik.

Han valdes in i The Rock and Roll Hall of Fame 2014.

En kommentar Lägg till din
  1. Såg Cat Stevens nyligen från Glastonbury. Riktigt bra faktiskt han körde tom några av 60 tals låtarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *