Rufus Wainwright 50 år idag – Lördag 22 juli 2023

Sångaren och låtskrivaren Rufus Wainwright föddes den 22 juli 1973. Fadern Loudon Wainwright III och modern Kate McGarrigle båda kända musiker. Rufus är född i New York men växte till stor del upp med sin mor i Montreal, Kanada efter föräldrarnas skilsmässa då han var tre år. Han gick i skolor i både Montreal och New York under uppväxten och har dubbla medborgarskap. Albumdebuten kom 1998. .

Rufus har med sitt helt nya fullängdare Folkocracy gett ut 11 studioalbum plus livealbum och många låtar på diverse samlingar och filmsoundtracks. Han gjorde 2009 musiken till Shakespeare’s sonetter för en teateruppsättning i regi av Robert Wilson. Samma år hade även hans första opera Prima Donna urpremiär på Manchester International Festival (dock beställd av Metropolitan Opera) och den har därefter satts upp på ett flertal operahus internationellt, däribland i Stockholm på Kungliga Operan 2020. Hans andra opera Hadrian hade urpremiär på Canadian Opera Company i Toronto 2018.

Rufus har varit en flitig Sverigegäst sedan han kom till Södra Teatern i Stockholm första gången 2005, Han spelade på Hultsfredsfestivalen 2008 och samma år på Dramatens scen. Senaste av många spelningar i landet var i Filadelfiakyrkan, Stockholm 2022. För Göteborgs del bara två konserter dock. Jag var på de båda inne på Trädgårn 2007 och 2012. Med fullt band. Den senare alldeles särskilt minnesvärd inte minst rent visuellt.

Rufus album är mycket bra rakt över. En stor favorit för min del. Han skriver bra låtar och har en spännande röst. Nedan en samlings-Cd från 2014.

Samt två hyllningar till sin idol Judy Garland. Den fina liveplattan med stor orkester inspelad 2006 med samma låtar hon gjorde på sitt klassiska album från Carnegie Hall i New York 1961. År 2022 till Judy Garlands 100-årsminne gav han ut studioalbumet Rufus Does Judy at Capitol Studios med Judys låtar.

Rufus kommer att ge sig ut på en världsturné med sitt nya cover-album Folkocracy i ryggen. Det är 25 års-jubileum sedan hans första självbetitlade album kom och 20 år sedan genombrottsalbumet Want One.

Han firade sin 50 årsdag med en konsert i Montauk Point Lighthouse, New York. Här ihop med bl.a Stephen Stills son Chris Stills i Neil Youngs Harvest Moon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *