Kate Bush 65 år idag – Söndag 30 juli 2023

Kate Bush föddes 30 juli 1958 i Bexleyheath, London. Hon var 16 år när EMI upptäckte henne efter tips från David Gilmour och 17 år när hon skrev sin första hit Wuthering Heights.

Hon fick ett stort genombrott bara 19 år fyllda när den nämnda singeln gavs ut i januari 1978 och blev listetta i England och kom nu även med debutalbumet The Kick Inside utgivet i februari. Redan i december samma år kom andra albumet Lionheart. Under 1979 genomförde hon en turné kallad The Tour Of Life. Ett av de få ställen hon kom till utanför England var Stockholm där hon framträdde på Konserthuset 24 april 1979.

Efter 1979 slutade Kate med turnerandet, men återkom sensationellt till scenen när hon från 26 augusti fram till 1 oktober 2014 under 22 kvällar spelade på Hammersmith Odeon i London. Ett trippel CD-album från detta kom ut 2016 under titeln Before The Dawn.

Sedan dess har hon inte gett ut någon skiva men fick en renässans när hennes hitlåt från 1985 Running Up That Hill (från albumet Hounds Of Love ) blev en gigantisk streamingsuccé 37 år senare. Detta efter att den använts i ett avsnitt i science-fiction-serien Stranger Things.

Låten blev listetta på såväl USA- som Englandslistan och toppade även i länder som Sverige, Australien, Island och Belgien. Den var världens mest nedladdade låt en period våren 2022. Boken Running Up That Hill ; 50 Visions of Kate Bush kom ut i oktober 2022. Intresset för Kate Bush musik är idag större än någonsin och de engelska månadstidningarna Mojo och Uncut har frekvent långa artiklar om henne.

Här är original-videon till Running Up That Hill producerad av Kate själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *