Rodriguez död – Tisdag 8 augusti 2023

Den amerikanske singer/songwritern och gitarristen Sixto Rodriguez avliden den 8 augusti, 81 år gammal. Han föddes den 10 juli 1942 i Detroit som sjätte sonen (därav förnamnet Sixto) i en från Mexico invandrad familj.

Rodriguez fick efter en första singel på lilla Impact 1967 kontrakt med större skivbolaget Buddahs underbolag Sussex Records. Här kom nu albumen Cold Fact (1970) och Coming From Reality (1971). Han hade en lätt psykedelisk bluesstil men med sparsam produktion som framhävde hans fina akustiska gitarrplockande och starka socialrealistiska texter som i låtarna Sugar Man, I Wonder och Crucify Your Mind.

Men skivorna fick ingen större framgång i USA och när skivbolaget gick i konkurs gav han upp sin karriär för en tid. Däremot hade han blivit en kultfigur i såväl Sydafrika som Australien och han besökte de länderna för turnéer.

Det var svenske filmaren Malik Bendjelloul som med sin dokumentärfilm Searching For Sugar Man från 2012 satte ljuset på Rodriguez karriär i stor skala. Filmen vann hela 42 internationella filmpriser, bl.a en Oscar och det brittiska BAFTA-priset.

Till skillnad mot vad som framförs i dokumentären hade Rodriguez varit mer aktiv genom åren än vad som där anges. Han kom till Sverige för några spelningar redan 1998. Efter filmen kom han kom åter hit. 2012 till Pustervik i Göteborg under Stay Out West och i augusti 2013 kunde jag själv uppleva honom live en fredagseftermiddag på stor scen vid Way Out West. Då hade han sex dagar innan spelat på Stockholm Music & Arts-festivalen. Båda gångerna med ett svenskt kompband.

Rodriguez fick verkligen en renässans från det han fyllde 70 år och hans skivor sålde nu i miljontal. Det blev många Europa-turnéer och den allra sista tog honom till Royal Albert Hall i London för två kvällar 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *