Skivbolagsmannen Clarence Avant död – Söndag 13 augusti 2023

Den amerikanske skivbolagsägaren och producenten Clarence Avant avliden i Los Angeles den 13 augusti. Han föddes den 25 februari 1931 i Climax alldeles utanför Greensboro, North Carolina och blev således 92 år gammal,

Han gick under namnet The Black Godfather och startade i branschen i New York som manager för en rad artister. Bland dem Sarah Vaughan, Freddie Hubbard, Lalo Schifrin, Little Willie John, Jimmy Smith och skivproducenten Creed Taylor.

Avant arbetade med Venture Records innan han 1968 i Los Angeles startade sitt egna Sussex Records där han bl.a upptäckte Bill Withers. Även Rodriguez gjorde sina album för det bolaget. När Sussex lades ned startade han 1975 Tabu Records där bl.a S.O:S Band slog igenom och han drev också Avant Garde Music Publishing.

På 1970-talet startade han även framgångsrika radiostationen KAGB-FM (Avant Garde Broadcasting). Han kom från 1993 att under fyra år arbeta som styrelseordförande på Motown och därefter för PolyGram. Han hade ett långt samarbete med Quincy Jones och han var mentor för Antonio “L.A.” Reid.

Avant valdes 2021 in i Rock and Roll Hall of Fame.

En mycket intressant två timmar lång dokumentär med namnet The Black Godfather finns att se på Netflix. Utgiven 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *